Близките риятели Марк Селби и Шон Мърфи ще играят на финала на световното първенство по снукър в шефийлдския театър "Крусибъл".

Веселяка от Лестър изтръгна много трудна победа със 17-15 срещу Стюърт Бингъм, след като изоставаше след третата сесия с 11-13. В заключителната част на двубоя обаче трикратният световен шампион показа по-здрави нерви, печелейки четири от последите пет партии.

Селби се отличи с четири сенчъри брейка и още пет серии от поне 50 точки, докато Бингъм беше доста по-резултатен. Той записа три сенчъри брейк и цели 13 халф-сенчъри брейка.

В другия полуфинален сблъсък Мърфи изнесе лекция на миналогодишния финалист Кайрън Уилсън, който водеше с 11-6. Първенецът на света за 2005 година нанесе тежък удар в третата сесия, която приключи 12-12, а снощи беше безупречен и не даде нито един фрейм на съперника.

Селби води на Мърфи с 21-17 победи, но двамата имат само един мач на световното досега. През 2007 година Марк спечели полуфиналната им битка със 17-16, след като изоставаше с 14-16.