Марк Алън се класира за осминафиналите на Световното първенство по снукър, което по традиция се провежда в шефилдския театър Крусибъл. Северноирландецът се справи с шотландеца Скот Доналдсън с 10-6 фрейма.

Двамата доиграха сблъсъка си от първи кръг от резултат 5-4 в полза на „Пистолета“. Вечерният сеанс стартира с две партии на сметката на по-именития от двамата състезатели, но Доналдсън показа характер и намали на 5-7 след чудесна кражба след серия от 54 точки за съперника. Той се доближи на само един фрейм от Алън, но брейк от 52 възстанови разликата от два в полза на шампиона на Северна Ирландия. В крайна сметка, Алън спечели и следващите две партии, с което си подпечата и място във втори кръг, където ще бъде съперник на шесткратния първенец на планетата Рони О‘Съливан, който елиминира Дейвид Гилбърт след успех с 10-5.

В друг мач от първи кръг, Стюарт Бингам води на Хаотиен Лу с 6-3. Двубоят помежду им ще се доиграе във вторник, когато е и доиграването на срещата между Нийл Робъртсън и Ашли Хъгил – световният шампион от 2010 води с 6-3 фрейма. Бинтао Ян и Крис Уейклин ще определят съперника на действащия носител на трофея Марк Селби, докато Джон Хигинс и Джак Лисовски стартират мачовете си от първи кръг съответно срещу Тепчая Ун Но и Матю Стивънс.