Тримата големи играчи от легендарния Випуск '92 Рони О'Съливан, Джон Хигинс и Марк Уилямс се събраха в полуфиналите на Световното първенство по снукър в Шефилд за първи път от 23 години насам. Към тях се присъедини Джъд Тръмп, още един световен шампион и носител на тройната корона (титли от трите най-престижни турнира в снукъра - Световното първенство, Мастърс и Шампионата на Обединеното кралство).

Най-лесно със задачата си на четвъртфиналите се справи шесткратния шампион Рони О'Съливан, който разби шотландеца Стивън Магуайър с 13-5. Марк Уилямс, трикратен победител, имаше сериозно предизвикателство в лицето на Ян Бинтао, но успя да се наложи с 13-11. Шампионът от 2019 Джъд Тръмп демонстрира типичния си "палав снукър", за да спечели осем поредни фрейма срещу Стюарт Бингам и да стигне до успеха, след като изоставаше с 5-8.

 

Най-много за успеха трябваше да се потруди четирикратният първенец на света Джон Хигинс, който бе опрян до стената от намиращия се в отлична форма Джак Лизауски, но успя да покаже характер и класа за два страхотни брейка от 105 и 79 точки, с които взе заключителните два фрейма и спечели с 13-12. "Шокиран съм от високото ниво на играта ми. Не знам как спечелих от изоставане с 11-12, просто исках Джак да ме довърши. Седях на стола и си мислех как ще го гледам срещу Рони. Не мисля, че заслужавах да спечеля, но съм изключително щастлив, че продължавам", сподели след успеха известният с гранитната си психика шотландец.

По този начин на полуфиналите се събраха четирима победители в тройната корона, които имат общо 14 световни и 116 ранкинг титли. Випуск '92 се събира на полуфиналите в Крусибъл за общо трети път и първи от 1999-та година насам.

"Има фантастични млади играчи, но ние тримата играем вече толкова много време, тази година навършваме 47 години. Уилямс и Хигинс имат много фини характерности в играта си. Ние сме като мексикански боксьори, обучени сме в сурова школа", коментира Ракетата. "Израснахме с тежки мачове и бяхме отдадени на играта си. Това ни даде добър старт. Мексиканските боксьори са корави бойци, които не се страхуват от битката. Ние сме тримата мехиканос", допълни О'Съливан, който се опитва да изравни рекорда на Стивън Хендри от седем световни титли.

 

В горната част на схемата ще спорят Тръмп и Уилямс, докато старите приятели Хигинс и О'Съливан ще си оспорват другото място във финала. Това ще бъде шести мач между двамата в Крусибъл, като шотландецът води с 3-2 в досегашните срещи, а и в трите случая, в които е побеждавал Ракетата, той е ставал световен шампион.

Двата полуфинала ще се играят във формат 17/33 от днес то събота.