Джъд Тръмп се класира за финала на Световното първенство по снукър, което по традиция се провежда в шефилдския театър Крусибъл, след като надигра в мача на турнира Марк Уилямс със 17-16 фрейма. В изключително драматичен сблъсък „Асото“ успя да пречупи съпротивата на бойкия „Дракон“, за да достигне третия си финал на Световно в кариерата.

Англичанинът водеше със 7-1 след първата сесия и поведе с 12-5 в началото на втория сеанс, когато уелският му съперник започна завръщането си в полуфинала. Трикратният победител в Крусибъл намали изоставането си на 11-13 след страхотна трета сесия и запази всички шансове да играе за пети път на финал в Шефилд.

Уилямс започна по-добре в 25-ия фрейм, но в крайна сметка го загуби след серия от 64 точки на Тръмп за 11-14. Уелсецът обаче влезе в силна поредица и след три последователни партии на сметката си се оттегли за 15-минутна почивка при равенство 14-14, като реализира две високи точкови серии от 59 и 137. „Асото“ спря серията на Уилямс след интервала, но Марк Джей наниза 138 безответни пункта, изравнявайки върховото постижение досега от стотачки на световни първенства – 16 на седемкратния първенец на планетата Стивън Хендри от 2002.

 

Трикратният световен шампион поведе за първи път в 31-ия фрейм, но загуби следващите два, в които резултатът бе 53-31 и 69-34 точки. Уилямс имаше своите шансове, но в последните фрейм сбърка при подрязване на синята топка към средния ляв джоб, а след това не успя да се възползва от грешка на Тръмп при 1-50. Уелсецът се опита да се бори, въпреки че изоставаше с много снукъри, но в крайна сметка се предаде и така съперникът му се класира за третия си финал в Крусибъл след 2011, когато загуби от Джон Хигинс, и след 2019, когато се наложи над шотландеца.

Другият финалист в Шефилд ще бъде определен от втория полуфинал, който противопоставя легендите Рони О‘Съливан и Джон Хигинс. „Ракетата“ е устремен към спора за трофея, като води на „Вълшебника“ с 15-9 преди заключителната сесия помежду им, която започва в 21:00 часа българско време.