Рони О‘Съливан повали Марк Селби с 10-7, за да се класира за четвърти пореден финал на турнира Шанхай Мастърс, където е действащ шампион от 2019 година. Световният номер 1 остава в график за пета титла от надпреварата, която се завърна в календата на Световния снукър тур след четиригодишно отсъствие заради пандемията от коронавирус.

Първите два фрейма отидоха на сметката на „Ракетата“, който в четвъртфиналите срази стария си познайник Джон Хигинс с 6-5 фрейма, след като изоставаше от шотландеца с 2-5. Селби не се притесни от ранното си изоставане, като възстанови паритета. Двамата си размениха по още една партия, преди Рони да поведе с 4-3 с първия сенчъри брейк в мача – серия от 113 точки. Отговорът на „Веселяка“ бе повече от подобаващ – той се показа напред в резултата след поредици от 101 и 99.

Драматичният развой на събитията продължи и в следващите фреймове, в които първо Селби пропусна да поведе със 7-5, след като направи брейк от 54, преди седемкратният световен шампион загуби 13-та партия. Истинска кражба от „Гения от Чигуел“ направи резултата 7-7, след като Селби бе реализирал серия от 65, само за да загуби фрейма с точка разлика. До края на масата имаше само един играч и това бе О‘Съливан, който си подпечата място на нов финал в китайския град след серии от 69, 109 и 118.

Последният му сенчъри брейк бе и негов 1208 в професионалната кариера. В спор за титлата Рони ще играе с победителя от мача между Нийл Робъртсън и действащия световен шампион Лука Бресел, които се изправят един срещу друг в събота.

Материал на БГНЕС