Рони О’Съливан спечели UK Championship за рекорден осми път, побеждавайки на финала Динг Джънхуей с 10-7.

 

Ракетата направи много силен старт и дръпна с 3-0 фрейма след две груби грешки за вкарване на китаеца. Авансът на световния №1 стана 4-1, но след това Динг продължи да играе на висота, без да прави пропуски и изравни.

 

Така в първата мини сесия равенството 4-4 изглеждаше логично, тъй като Джунхуей стоеше изключително равностойно, записвайки сенчъри брейк и три халф сенчъри брейка, срещу три серии от поне 50 точки за неговия противник.

Резултатният снукър продължи и във вечерната сесия – Рони направи три халф сенчъри брейка, срещу един на Динг, като това логично се отрази и в резултата: 7-5 за О’Съливан.

7-кратният световен шампион и носител на толкова на брой трофеи в турнира обаче беше доста разсеян след мини паузата и не се възползва от пропуска на азиатеца по средния джоб. В крайна сметка серията от 58 пункта на Динг му помогна да прибере партията в своя актив, а последвалият сенчъри брейк от 104 точки му донесе и равенство 7-7.

Това обаче се оказа последната партия в актива на китаеца, който е трикратен шампион в надпреварата и финалист от миналата година. Интересното е, че на четвъртфиналите преди година той отвя Ракетата с 6-0.

В последните три фрейма тази вечер Динг (чек за 100 000 паунда) записа общо мизерните 14 точки, а Рони изригна с два сенчъри брейка от 100 и 129 точки, както и с един халф сенчъри брейк.

 

За О’Съливан (чек за 250 000 паунда) това е рекорден осми трофей на UK Championship, като вторият зад него с шест титли е Стив Дейвис. Рони вече има и рекордните 40 ранкинг титли, както и рекордните 22 мейджъра (7 световни титли, 8 UK Championships и 7 Мастърса).