Не е нужно да разбирате от снукър или да сте фенове на тази игра, но със сигурност, ако сте фенове на спорта, няма как поне веднъж да не сте чували името на гениалния Рони О'Съливан. Късно снощи Ракетата се изстреля в нова галактика, завоювайки за 8-и път титлата в един от най-престижните турнири - Мастърс.

Всяка година, в началото на месец януари, елитът на снукъра (топ 16) се изправя в гореща надпревара за отличието във винаги препълнената до краен предел с изключително темпераментни и екзалтирани фенове на играта - лондонска зала "Александра Палас".

 

Гения от Чигуел победи Али Картър на финала с 10-7 фрейма и спечели този трофей за рекорден път, като стана  и най-възрастният играч, който вдига красивата купа над главата си. Ронката е на 48 години и също така държи рекорда за най-млад победител в състезанието, печелейки го през вече далечната 1995 година - преди цели 29 години. Изумително!

Ракетата дори нямаше сили да вдигне тежката купа при награждаването, поради болки в ръката, както призна самият той след състезанието, но това сториха двете му деца - Рони-младши и Лили, които дори не са били планувани, когато баща им завоюва това отличие за първи път в славната си кариера.

По-рано през сезона О'Съливан спечели и UK Championship, a до този момент, въпреки препълнената му витрина с цели 23 трофея от Тройната корона, той никога не беше печелил Мастърс и UK Championship в един сезон. Сега Ракетата е изправен пред ново предизвикателство.

Той може да стане 4-тият играч, който печели Тройната корона в един сезон, ако през април успее да спечели и Световното първенство в "Крусибъл". Нещо като Голям шлем в тениса. До момента това са правили само Стив Дейвис, Стивън Хендри и Марк Уилямс.

 

Дори и да не постигне този връх в един сезон, Рони завинаги ще остане в историята като най-великият снукър играч за всички времена и едва ли тази "титла" ще може да му бъде отнета в близко или далечно бъдеще.

Истински посланик на играта, обичан от всички, харизматичен, екстравагантен, скандален, магнит за публиката... около него има магическа аура и тя се усеща още по-силно, когато имаш честта да видиш на живо този "художник" с щека в ръка.

Виждали сме толкова много велики играчи в кралската билярдна игра - Стив Дейвис, Джими Уайт, Стивън Хендри, Алекс Хигинс, Джон Хигинс, Марк Уилямс, Марк Селби... списъкът е дълъг и всички тези майстори имат своя неподправен чар, стил на игра и всичко останало, за да бъдат достатъчно обичани, успешни и наричани Титани в тази игра, но Рони е отделен случай. Той е единствен. Спортист от друга категория. Върховният Бог на снукъра!

 

Някак си странно е как годините си минават и в други спортове виждаме как се сменят поколения велики играчи, започват кариерите си и ги приключват, идват като лятна буря и отминават. А "старият" майстор с щека в ръка не слиза от екраните, не слиза от голямата сцена и не спира да печели титли след титли, да чупи рекорд след рекорд, да покорява нови и нови върхове. Ще трябва отделен материал за да се опишат всички купи, отличия, постижения, рекорди и успехи на О'Съливан.

Нищо чудно след няколко години да гледаме как при награждаванията децата на Рони държат с една ръка поредния трофей на баща си, а с другата - внуците на този истински Маестро край зеленото сукно.

 

Материал на Александър Линдарев, Topsport.bg