Светът на леката атлетика бе разтърсен от разкритието, че голяма част от спортистите използват допинг или прикриват употребата на забранени вещества. Данни на Международната атлетическа федерация (ИААФ), изтекли в медиите, сочат, че поне една трета от медалите на големи първенства са спечелени от атлети с „подозрителни“ биологични данни.

Германската държавна телевизия ARD и британският „Сънди Таймс“ са получили резултатите от над 12 000 кръвни проби, взети от 5000 спортисти в периода между 2001 и 2012 г. В случая не става въпрос за положителни проби, а за такива, в които в изследваната кръв е намерена необичайна концентрация на определени вещества. Такива са 800 от изследваните проби. Процентът на съмнителните резултати е доста по-голям сред призьорите от големите първенства, отколкото сред атлетите с посредствени резултати. Една трета от медалите от олимпийски игри и световни първенства са спечелени от състезатели със съмнителни проби. Нито едно от отличията не е върнато впоследствие.

Разкритията излизат в навечерието на световното първенство в Пекин, а в същото време МОК провежда 128-ата си сесия в Малайзия. Новината хвърли в шок шефовете на световния спорт. Президентът на ИААФ Ламин Диак обяви, че е изненадан от разкритията, но не пожела да ги коментира.

- Ще водим политика на нулева толерантност към допинга, бъдете сигурни – заяви вицепрезидентът на атлетическата централа Сергей Бубка, след като излезе от среща с Диак и президента на Световната антидопингова агенция сър Крейг Рийди. Бубка ще се бори с лорд Себастиан Коу за мястото на Диак, който се оттегля от поста този месец. - ИААФ ще се запознае с данните, за да разберем за какво точно става въпрос. Засега не можем да дадем подробности, но федерацията държи да остане сред лидерите в борбата с допинга. Няма да се откажем. Ако трябва, ще променим правилниците си, стига да сме наясно, че това ще помогне за изчистването на спорта.

Според авторитетните медии данните показвали „забележителен обхват на измамите на най-престижните първенство в света“. Един от най-големите специалисти по борба с допинга Робин Паризото смята, че разкритията хвърлят сянка върху целия спорт

- Никога не съм виждал толкова много ненормални равнища на определени вещества в кръвта. Огромна част от спортистите са се допингирали безнаказано и е тъжно, че ИААФ е допуснала това – твърди Паризото.

Спортисти със съмнителни проби са спечелили 10 медала на олимпийските игри в Лондон. „Таймс“ отбелязва, че сред тях има 7 британски атлети, сред които „един водещ“, който обаче не е нито Мо Фара, нито Джесика Енис. В последно време Фара е обект на съмнения, тъй като стана ясно, че е пропуснал два допинг теста преди игрите, а и треньорът му Алберто Саласар се замеси в скандал със забранени препарати. Чист като сълза е най-бързият човек в света Юсейн Болт, чиито резултати винаги са в рамките на нормалното.

ИААФ въведе биологичните паспорти през 2009 г., което прави възможно сравняването на данните на спортистите за дълъг период от време. Тази мярка бе заета от колоезденето, което в продължение на дълги години минаваше за спорта, в който допингът е най-разпространен. След последните разкрития обаче леката атлетика може да му отнеме първото място в тази печална класация.

- Това са сериозни обвинения. Те са резултат от предишни антидопингови програми, което ме изненадва. Явно злоупотребите са били големи и широко разпространени. Ще проверим всички данни възможно най-бързо, сигурен съм, че и в ИААФ ще вземат допълнителни мерки. Но искам изрично да отбележа, че един спортист е невинен, докато не бъде доказано обратното – заяви шефът на УАДА сър Крейг Рийди.