Южноафриканският лекоатлет- параолимпийски шампион Оскар Писториус е изпратен в затвора за 6 години днес заради убийството на приятелката си Реева Стенкамп през 2013-а година, е последният обрат в съдебния процес, който преди три години разтърси света.

Предварителните очаквания на обществото в страната беше атлетът с два ампутирани крака да получи 15 години ефективна присъда. Съдийката Токозиле Масипа обаче прие аргументите на защитата и постанови доста по-малък срок на въвеждането му зад решетките, въпреки общото мнение, че той не е показал никакво разкаяние за действието си.

"Общественото мнение може да е силно и упорито в убеждението си, но то не може по никакъв начин да влияе при вземането на решение от този съд, каза Масипа. Аз съм на мнение, че по-дълъг период в затвора няма да бъде от полза на справедливостта".

Все още не е ясно дали държавното обвинение ще обжалва наказанието, което беше наложено на Писториус днес. Облечен в черен костюм, 29-годишният спортист-инвалид гледаше право напред, без да покаже емоции, когато съдия Масипа прочете присъдата му. Апелативният съд в Южна Африка през декември го призна за виновен за убийството на моделката.

Първоначално през 2014-а година Писториус получи 5 години затвор, като пирсъдата беше осмяна от доста организации за защита на жените. И въпреки че семейството на Стеенкамп е преживяло голяма загуба и трагедия, но съдийката смята, че животът на Писториус също е в руини.

"За съжаление нито животът на семейството на жертвата, нито на това на обвиняемия няма да бъде същият. Той е един паднал герой и в душата му никога няма да има повече мир, добави тя.

Адвокатите на Писториус обясниха, че още в годините когато е бил бебе се е наложила ампутация на краката и този ужас е нанесъл непреодолими травми върху психиката му. И това трябва да се разглежда като смекчаващи вината обстоятелства.