Двукратната олимпийска шампионка в бягането на 800 метра Кастер Семеня подписа договор с южноафриканския футболен клуб за жени JVW и ще практикува най-популярния спорт на полупрофесионално ниво от следващата година.

"Благодарна съм за тази възможност и оценявам подкрепата, която получих от отбора. Надявам се да допринеса колкото мога за успехите на тима", каза Семеня.

28-годишната южнофариканска лекоатлетка започна тренировки с футболния тим, но пропусна срока за картотекиране и ще има право да играе от следващия сезон за отбора, базиран в Йоханесбург.

Семеня получи забрана да защитава титлата си на 800 метра на световното първенство по лека атлетика, което ще се проведе в Катар този месец. Състезателката бе засегната от новото правило на ИААФ, според което жени с високо ниво на тестостерон получават нечестно предимство спрямо конкурентките и хормоналното ниво трябва да бъде регулирано с медикаменти. Семеня обжалва пред Швейцарския върховен съд, но все още няма окончателно решение по случая.