Леката атлетика ще се завърне през август и годината няма да е загубена. Това обяви лично президентът на Световната атлетика Сър Себастиан Коу. Както почти всеки друг спорт, така и леката атлетика замря в условията на глобалната пандемия от COVID-19.

"Наясно сме, че всяка държава е на различен етап в борбата с коронавируса, затова се опитваме да дадем план на атлетите и федерациите, с който те мислят за година напред. Ако е възможно, ще организираме сезон на открито между август и октомври тази година, за да дадем някаква яснота на спортистите за това къде се намират след този много продължителен период без състезания", каза британецът в официално изявление на сайта на Световната атлетика.

Коу посочи още, че уикендът на 9 и 10 август е запазен специално за провеждането на националните шампионати на отделните страни, след което се предвижда да започнат и международни състезания. За разлика от Коу неговите колеги на световния и европейския футбол искат възстановяване на първенствата още идния месец.

"Всичко зависи от глобалното развитие на пандемията, но все пак даваме тези дати като ориентир за нашите членове за завръщане към нормалността", каза Коу, цитиран от "Стандарт".

Заради пандемията от COVID-19 бяха отложени или отменени всички най-големи лекоатлетически състезания през тази и следващата година, в това число Олимпийските игри в Токио, Световното първенство в зала в Нанджин, Световното първенство в Юджийн през 2021 г., състезания от Диамантената лига, както и някои от най-масовите маратони като тези в Лондон, Париж и Барселона.