Лекоатлетическият сезон в Чехия ще бъде подновен в началото на юни със състезания на повече от 100 стадиона в цялата страна, обяви местната Федерация. Това става възможно, след като правителството на страната разреши събирането на до 50 души на едно място от 25 май.

За да спази ограничението, Чешката федерация стартира инициативата “Обратно на пистата”, според която в страната ще се проведат шест микротурнира с елитни състезатели, както и още стотици надпревари за деца, юноши и девойки с ограничен брой на участниците. Целта на Федерацията е атлетите да могат да поддържат форма в условията на състезания, без да се нарушават разпоредбите на правителството.

“Атлетите искат да подновят състезания възможно най-скоро и нашата Федераци намери начин да организира турнири с ограничение до 50 участници. През юни ще се проведат шест елитни турнира с участието на най-добрите чешки лекоатлети на различни места в страната”, коментира президентът на Федерацията Либор Варханик.

Първия подобен турнир ще се проведе на 1 юни в Кладно с участието на световната рекордьорка в хвърлянето на копие Барбора Шпотакова, трикратният световен и европейски шампион на 400 метра Павел Маслак, най-добрия чешки гюлетласкач Томаш Станек.

“Участието на елитните атлети не е единствената цел на инициативата. Искаме да включим атлети от всички възрастови категории и да насърчим организаторите в цялата страна да се завърнат по стадионите, макар и при по-ограничени възможности. Точно това на 1 юни скачаме с повече от сто атлетически стадиона в страната със слогана “Обратно на пистата”. Призоваваме клубовете и регионите да се включат в инициативата”, допълни Варханик.

Турнирът в Кладно на 1 юни ще се проведе при закрити врати, но ще бъде предаван на живо от местна телевизия, като ще включва поне три дисциплини – хвърляне на копие при жените и тласкане на гюле и бягане 300 метра при мъжете.

“Чакам с нетърпение първото състезание, макар и да е с ограничени участници. Вярвам, че участието в състезание винаги ти дава повече от тренировките. Радвам се, че ще бъдем заедно с още много атлети в цяла Чехия на 1 юни, макар и символично, от дистанция”, сподели двукратната олимпийска и трикратна световна шампионка Шпотакова.