Най-голямата звезда на леката атлетика в историята – Юсейн Болт, говори от дома си в Кингстън. Ямаецът отказва да сподели неща от личния си живот, свързани с раждането на неговата дъщеря, както и състоянието на новата майка. Въпреки това 8-кратният олимпийски шампион отдели време по интернет да изрази своето виждане за коронавируса и ситуацията около атлетиката.

Юсейн, как е ситуацията в Ямайка?
- В сравнение с много страни по света, тук не е толкова драматично. Има около 550 случая на заразени с коронавирус и само около 9 от починалите са свързани със заболяването. Разбира се, COVID-19 нанася сериозен негативен ефект върху икономиката ни, особено що се отнася до туризма, предвид че никой не може да дойде или да замине.

Как живеят хората около теб в последните седмици?
- Както в Европа и по цял свят, тук също сме взели сериозни предпазни мерки спрямо вируса. Училищата са затворени, повечето хора са призовани да работят оттам, вместо да ходят до офисите си. Голяма част от спортните събития или са отложени, или са изцяло отменени. Целият остров сякаш опустява между 8 вечерта и 6 сутринта. Нещо, което преди не можеше да се забележи. Аз лично през април и май трябваше да имам изключително запълнен график, с участия в различни фотосесии и събития, които да промотирам. Всичко това сега е отложено за лятото.

Продължавате ли да спазвате карантина и да сте изолиран от всички останали?
- Не толкова сериозно, колкото разбрах, че е ситуацията в други държави. При мен е малко по-спокойно.

Липсват ли ви пътуванията?
- Трябва да призная, че от много различни ъгли оставането у дома е прекрасно, защото на мен това не ми се е отдавало особено много в последните години. Но в същото време съм толкова привикнал към летенето и за мен е малко странно толкова дълго да не съм се качвал на самолет.

Наскоро публикувахте една снимка, на която символизирате как изпреварвате вируса. Тя е от олимпиадата в Пекин. Как се роди тази идея?
- Беше идея на един мой приятел – Ен Джей Уокър. Помислих си, че е забавно и като гледам, получих доста одобрения и много хора наистина я харесаха. Важно е в такива трудни моменти да намерим начин да останем позитивни.

Това обаче не се хареса на всички – мнозина изразиха несъгласие, като я определиха за неподходяща в момент, когато хора умират…
- Това, което исках, всъщност бе да породя малко усмивки у хората. Не съм искал да обидя или нараня някого конкретно.

Вярвате ли, че пандемията ще промени света?
- Ще бъде интересно да се види как светът ще се върне към нормалността и какво точно ще представлява тази „нормалност“. Мнозина ще трябва да преосмислят целия си живот, как и къде да продължат и към какво да се насочат. Предполагам, че мнозина няма да се чувстват толкова комфортно, когато започнат да пътуват, и винаги ще има известна доза страх. Възможността за развитие на технологиите сигурно ще се увеличи още повече. Очевидно най-важното сега ще бъде да се направи онази стъпка за изобретяване на ваксина срещу този вирус. Дотогава целият свят ще трябва да е нащрек във всеки един момент.

Виждаме, че продължавате да сте активен по отношение на благотворителността. Оставате ли все така търсен?
- Да, всички искат да правят интервюта с мен и да помагам с мотивационни речи. Опитвам се да остана активен и да помагам с каквото мога.

Как се справяте в периода на карантина?
- Запазвам спокойствие, особено когато влизам в контакт със семейството и приятелите си. Опитвам се да държа някаква дистанция с най-близките, но не е никак лесно. Прекарвам и доста време, играейки на видеоигри или пред телевизора. Липсата на спорт на живо не ми се отразява никак добре.

Тренирате ли, поддържате ли форма?
- Имам велоергометър и гири за упражнения, като се опитвам да съм активен и да се възползвам от всичко. Но предпочитам да тренирам с приятели, у дома, сам не ми е толкова интересно.

Преди няколко месеца се появиха слухове, че може да се върнете на пистата, за да участвате в щафетата на Ямайка за олимпиадата в Токио. Съществува ли тази опция с отлагането на Игрите?
- Не съм запознат с тези спекулации. Не съм се замислял за завръщане през 2020 година и нямам никакви планове да го правя и през следващата. Наслаждавам се на пенсионирането си.

Ще пострада ли сериозно спортът в Ямайка от случващото се?
- Най-вероятно. От гледна точка на леката атлетика, почти сигурно тази година няма да има никакви или ще са твърде малко състезанията. Надпреварите при младежите, където сме особено силни, вече бяха отменени. Смятам, че повечето водещи атлети вече насочват съзнанието си към следващата година и отписват тази. Чувам, че в крикета се опитват да подновят сезона, но докато няма безопасност за всички, това няма как да се случи.

Кога ще има състезания в Кингстън?
- Говорят по този въпрос, но не мисля, че са успели да постигнат някакво съгласие.

Какъв ще е приоритетът, когато отворят пистите?
- Според мен спортистите ще насочат мислите си изцяло към това да се предпазят от контузии до края на годината. След това ще се концентрират и ще дадат максимума в подготовката за следващата.

Като лице на престижна марка часовници вярвате ли, че светът е в съревнование срещу времето, за да възстанови загубеното?
- Не смятам, че ще се наложи светът да се надпреварва с времето. Просто трябва да започнем да мислим за бъдещето по малко по-различен начин и да сме готови за следващите предизвикателства.

Като споменахте нови предизвикателства, в атлетиката от години се опитват да направят рестарт и да разнообразят състезанията, да ги направят по-атрактивни. Какво мислите по въпроса?
- Има нужда, наистина. Смятам, че все повече може да се насочи вниманието към създаването на отборни състезания. Това помага на хората да се асоциират не само с една личност, но с цял един тим. Отделно от това ще помогне на самите атлети да не мислят само за себе си, но да дават повече от това, на което са способни, в името на екипа. Атлетиката си остава индивидуален спорт, но мисля, че концепцията за отбор трябва да се преосмисли и развие.

Карл Люис често казва, че атлетиката е достигнала своя лимит и трябва да се води честен разговор накъде се е запътила. Как бихте коментирали?
- Няма да се превърна в бивш атлет, който само се оплаква и сравнява нещата с миналото. Всяка една дисциплина трябва да се развива и еволюира. Трябва да се отсее от какво имат нужда спортистите, спонсорите и зрителите. И тогава да се направи оценка.


Андреа Бонджовани, "Гадзета дело Спорт"
Превод на "Тема спорт"