Дни преди церемонията за “Атлет на Европа” за годината бяха обявени трите финалистки при жените. Победителите ще бъдат съобщени на 16 октомври. 

При дамите за №1 на Стария континент за 2021 г. ще се съревновават три олимпийски шампионки от Токио - Сифан Хасан, Мария Ласицкене и Анита Влодарчик.

Етиопката, която се състезава за Нидерландия, спечели три олимпийски медала в японската столица - златни на 5000 и 10 000 метра, както и бронзов на 1500 метра. Преди Игрите в Токио Хасан постави световен рекорд на 10 000 метра в Хенгело от 29:06.82 минути, който беше подобрен от Летесенбет Гиди само два дни по-късно.

През сезона Ласицкене беше измъчвана от контузия в коляното, но успя да влезе в олимпийския финал в Токио, а там си осигури златния медал с 2.04 метра.

Скачачката на височина, която беше избрана за Атлетка №1 в Европа за 2019 г., завърши сезона с победа в диамантения финал в Цюрих с постижение от 2.05 метра - най-добър резултат в света за сезона.

Световната рекордьорка в хвърлянето на чук Влодарчик постигна нещо историческо в Токио - тя стана първата жена атлетка с три поредни олимпийски титли в една дисциплина.