Съпругът на кенийската звезда в дистанционните дисциплини Агнес Тироп е обвинен в убийството й, ден след като бе обявено, че е способен да се яви в съда.

Ибрахим Ротих, който е познат като Емануел, отрече обвиненията, когато се яви пред Върховния съд в град Елдорет. Припомняме, че тялото на Тироп бе открито с прорезни рани от нож в дома й в град Итен – тренировъчна база на голяма надморска височина в западна Кения за топ бегачите, на 13 октомври.

Според документа с обвинение, видян от АФП, Ротих е убил 25-годишната лекоатлетка в деня, преди тялото да бъде открито в спалнята й.

Миналата седмица съдът нареди на Ротих да премине тест за психическо здраве преди да подаде молба. Ротих, който според полицията е на около 41 години, бе преследван от служителите на реда преди ареста си на 14 октомври в крайбрежния град Момбаса.

Тироп бе една от изгряващите звезди на кенийската лека атлетика – тя стана световна шампионка в крос кънтри бягането през 2015, двукратна сребърна медалистка на 10000 м от световни първенства, както и четвърта на 5000 м на Игрите в Токио по-рано тази година.

Шокиращата смърт на Тироп дойде по-малко от месец, след като тя счупи рекорда на 10 км за жени през септември. Съдът ще реши на 1 декември относно молба Ротих да бъде пуснат под гаранция.