Анкетата на списание „Атлетика“ завърши с първо място на Мирела Демирева, която е Атлет на България за 2021-а година.

В допитването участваха 24 атлетически експерти и бе взет вота на феновете на списание „Атлетика“ и сайта www.atletikabg.com

Демирева набра 213 точки и убедително оглави класацията. 32-годишната специалистка в скока на височина единствена от българските атлети достигна до финал на олимпийските игри в Токио, като регистрира личен рекорд за годината в квалификациите с 1.95 м. Софиянката, която учи, живее и тренира в Холандия, записа и още няколко престижни класирания през 2021-а г. 

Мирела бе втора на европейското отборно първенство втора лига пред родна публика в Стара Загора, регистрира две четвърти места на турнирите от „Континенталния тур“ в Турку и Берлин, а на участието си в турнира от „Диамантената лига“ в Лозана зае шесто място. Демирева е и най-високо позиционираната българска атлетка в световната точкова ранглиста с 11-ото си място, а личният й рекорд за годината - 1.95 м е най-силното постижение на български атлет през 2021-а година.

Мирела Демирева печели за трети път анкетата за „Атлет на България“ след 2016-а г., когато завоюва олимпийското сребро в Рио де Жанейро и през 2018-а, когато стана вицешампионка на Европа. Демирева заслужи и званието „Спортист на България“ през 2016-а.

Подгласничка на победителка в тазгодишната анкета е Габриела Петрова (троен скок) с 154 точки. Петрова също покри олимпийски норматив при победата си на европейското отборно първенство в Стара Загора подкрепяна от стотици фенове на атлетиката.

Третото място със 147 точки разделят бронзовият медалист на скок дължина от еврошампионата за младежи под 23 години Борис Линков и олимпийският ни състезател Тихомир Иванов. Следват останалите ни две представителки на игрите в Токио 2020 спринтьорките Ивет Лалова-Колио (петкратна победителка в тази анкета) и Инна Ефтимова, които са съответно пета (135 т) и шеста (102 т).

Вицешампионът на Европа на троен скок при юношите под 20 години Димитър Ташев е седми с 93 точки. Челната десетка допълват хърделистът Станислав Станков, който направи много силен сезон с лични рекорди, националният рекордьор на 3000 м стипълчейз Митко Ценов и Милица Мирчева, която остана на секунда от националния рекорд на маратон.

Победителката Мирела Демирева бе поставена на първо място в 19 от гласовете на специалистите. Три първи места има Ивет Лалова-Колио, а по едно Борис Линков и талантът Божидар Съръбоюков.

Класацията на феновете, която се проведе в интернет, спечели Пламена Миткова – двукратна балканска шампионка за девойки под 18 години на скок дължина и троен скок и шеста на скок дължина на еврошампионата за девойки под 20 години.