Американската легенда в спринта Джъстин Гатлин обяви, че прекратява професионалната си кариера, която бе белязана от допинг противоречия и включва олимпийско злато и няколко световни титли.

40-годишният ветеран, който спечели злато на 100 м на Игрите в Атина през 2004, потвърди оттеглянето си от леката атлетика с публикация в Инстаграм, озаглавена „Скъпа Писта“. „Обичах те, писто. Ти ми донесе сълзи от тъга и щастие, уроци, които никога няма да бъдат забравени. Щафетата е предадена, но любовта никога няма да изчезне. По местата, готови…Старт!“.

Прекратяването на кариерата на Гатлин бе очаквано от дълго време. Той опита да се класира за Олимпиадата в Токио миналата година, но получи травма на адуктора на американските серии в Юджийн. Той грабна дубъл на 100 и 200 м в спринта на Световното първенство в Хелзинки през 2005, като добави и злато от шампионата на планетата в Лондон през 2017, надигравайки ямайската икона Юсеин Болт. Той бе част и от щафетата на САЩ на 4х100 м, която спечели златото на Световното в Доха през 2019.

Но кариерата на Гатлин бе белязана и от скандал, като той бе със спрени състезателни права на два пъти поради допинг нарушения. Първото му наказание бе през 2001 заради употребата на адерал, който съдържа амфетамин. Гатлин бе използвал лекарството от детските си години, за да лекува заболяване, при което има дефицит на внимание. Втори положителен тест дойде през 2006 поради завишени нива на тестостерон в тялото му. /БГНЕС