Световният рекордьор в спринта на 100 и на 200 метра Юсейн Болт каза, че е в "стресова ситуация", опитвайки се да възстанови повече от 12,7 милиона долара, които са изчезнали от сметката му в ямайска инвестиционна фирма.

По-рано този месец 36-годишният Болт беше информиран, че салдото по сметката му в базираната в Кингстън "Stocks and Securities Ltd (SSL)" необяснимо е намаляло до едва 12 хиляди долара, каза адвокат Линтън Гордън пред "Ройтерс".

"Трудно е, но мисля, че годините, в които се състезавах, ми помогнаха да разбера и да се съсредоточа върху това, което има значение", каза Болт.

Той говори пред медиите в Кингстън, където беше представен като посланик на леката атлетика по повод 50-о издание на турнира "Gibson McCook Relays".

"Ще оставя въпроса в ръцете на моя адвокат и ще се съсредоточа върху семейството си. Опитвам се да не мисля много за това, защото е доста стресова ситуация", добави 11-кратният световен шампион.

SSL заяви в изявление на 12 януари, че е разбрал за измамата от страна на бивш служител и е отнесъл въпроса до съда.

От полицията в Ямайка заявиха, че техните служби за измами и финансови разследвания проучват "предполагаеми измамни дейности в SSL", за които се твърди, че са засегнали сметките на Юсейн Болт и други лица".

"Сметката на Болт е предназначена да служи като пенсия за осемкратния олимпийски шампион и за родителите му", каза адвокат Гордън.

Ямайцът прекрати спортната си кариера през 2017 година, след като доминираше в мъжкия спринт в продължение на десетилетие.

Юсейн Болт е осемкратен олимпийски и 11-кратен световен шампион. Той има още две сребърни и един бронзов медал от световни първенства. Спринтьорът дебютира за националния отбор на Ямайка през 2004-а на Олимпийските игри в Атина. Болт е единственият лекоатлет, който печели 100 и 200 метра на три последователни олимпийски игри (Пекин 2008, Лондон 2012 и Рио де Жанейро 2018) и държи световни рекорди на 100 метра (9.58 секунди) и на 200 метра (19.19 секунди).