Галерия

За пръв път у нас бяха раздадени престижните награди на Националната асоциация на бойните спортове „Златен пояс“ 2018. Годишната церемония по награждаване се проведе на 1 декември в Sofia Event Center и събра на специално гала събитие представители и ръководители от всички 12 федерации на Асоциацията, както и някои от най-известните български боксьори, борци и легенди от различни бойни спортове. Сред тях бяха Кубрат и Тервел Пулеви, олимпийският шампион и треньор Армен Назарян, които връчиха и големите награди „Златен пояс“.

Водещ на церемонията бе журналистът и тв водещ на „България сутрин” по Bulgaria ON AIR Златимир Йочев. Той приветства гостите и даде думата на министъра на младежта и спорта Красен Кралев, който откри събитието:

“За мен е привилегия, че получих покана да участвам в първите награди „Златен пояс“ на Националната асоциация на бойните спортове. Може би вашите спортове най–ярко показват и демонстрират идеята за хармонията между физическото и духовното израстване и най-много се доближават до древногръцкия идеал за свръхчовека „здрав дух в здраво тяло“, заяви министър Кралев от сцената.

Федерациите от Националната асоциация на бойните спортове отличиха и своите най-добри бойци (мъж и жена) и треньор. Паралелно с индивидуалните награждавания гостите се насладиха и на зрелищни демонстрации, техники и хореографии по карате киокушин, кикбокс и муай тай, айкидо, таекуондо ITF, джу джицу, самбо, кендо, кудо, ушу, шотокан карате до, сумо и канадска борба. А черешката на тортата беше връчването на годишните награди „Златен пояс“ 2018.

Световният и европейски шампион по шотокан Тихомир Тодоров, който тази година завоюва световно и европейско злато, е единият от големите победители на „Златен пояс“ в категорията „Най-добър спортист – мъж“. Неговата наградата връчи двукратният олимпийски шампион по борба Армен Назарян. Мариела Любенова, която преди броени месеци стана №1 на Световното първенство по киокушин (KWF) в Казахстан, грабна приза „Най-добър спортист – жена“. Тя беше наградена от националния треньор на отбора по борба за жени Петър Касабов.

Шихан Асен Асенов от Управителния съвет на Българската карате киокушин федерация обяви и кой е най-добрият треньор за 2018 година. Наградата в тази категория отиде при единствения европейски шампион по шотокан карате-до и треньор на националния ни отбор по бойното изкуство Димитър Тодоранов.

Бронзовият олимпийски медалист по бокс Тервел Пулев връчи приза за дългогодишен принос в развитието на спорта „Вярност на традициите“ на Александър Арабаджийски – председател и съосновател на Българската федерация по кендо. През 1990 Арабаджийски основава първия клуб по кендо в България, а впоследствие се включва и в създаването на Българската федерация по кендо, която през годините играе голяма роля за популяризирането и правилното преподаване на японското бойно изкуство у нас.

Петата голяма награда от церемонията „Златен пояс“ 2018 - „Ярка победа“, грабна абсолютният световен шампион по карате киокушин Захари Дамянов. Неговото отличие бе връчено от известния български шампион по бокс в тежка категория Кубрат Пулев. Захари Дамянов е първият българин и европеец, вдигнал шампионската купа на най-тежкото и престижно състезание по карате – Световното първенство без категории. Той е и четирикратен победител от Европейското първенство в категория над 90 кг, четирикратен шампион от Откритото първенство на Америка без категории, откъдето има и награда за най-висок боен дух.

Церемонията беше запечатана с обща снимка на всички победители, както и на членовете на Управителния съвет на Националната асоциация на бойните спортове Димитър Ангелов, Александър Славков, Марио Богданов, Пламен Юруков и нейния председател Иво Каменов. Наградите на Асоциацията на бойните спортове се организират за пръв път у нас и целят да поставят под светлините на прожекторите най-добрите от света на бойните изкуства, които през годините са прославили страната ни с десетки, дори стотици медали от международни състезания и със страхотни прояви на спортен дух, дисциплина и талант.

Асоциацията е учредена през 2015 година, за да подпомогне, подкрепи и популяризира бойните спортове в България. В нея членуват над 476 клуба от цялата страна и над 40 000 спортисти. Част от асоциацията са централите по кикбокс и муай тай, карате киокушин, таекуондо ITF, джу джицу, самбо, кендо, кудо, ушу, шотокан карате до, сумо, айкидо и канадска борба.