България си осигури поне три медала на европейското първенство по борба в румънската столица Букурещ, след като Биляна Дудова, Евелина Николова и Миглена Селишка стигнаха до финалите в категориите си. Това ще бъдат и първите три отличия за българските национали, след като свободната борба не излъчи свои представители на подиума.

Дудова започна силно мача с туркинята Елиф Ясълърмак. Тя направи захват на крака на съперничката си и я избута от тепиха за две точки, а през втората половина на схватката добави още една към актива си, която обаче беше отнета от реферите след повторение. Дудова все пак запази преднината си до самия край и се класира на финал в категория до 59 килограма с 2:0. Нейна съперничка ще бъде рускинята Светлана Липатова.

Николова спечели първата си точка малко преди края на първата част на схватката с румънката Андреа Ана при 55-килограмовите, след като я хвана в клинч и я събори на тепиха. Минута и 40 секунди преди финала на двубоя тя мина зад гърба на представителката на домакините и след ново събаряне получи още две точки за крайното 3:0. 

В битка за златото Николова ще срещне украинката Ирина Хусяк.

Миглена Селишка беше категорична в категория до 50 килограма, побеждавайки с 11:4 Ксения Станкевич от Беларус. Трикратната европейска шампионка за девойки ще се бори за първото си злато при дамите срещу украинката Оксана Ливач. Всичките три финала ще бъдат изиграни утре вечер.