Шефът на IBF Дарил Пийпълс на практика парира амбициите на Кубрат Пулев да боксира за световната титла на организацията до края на годината. 

Той потвърди думите на Жанет Салазар от отдела за връзки с обществеността, която пред "Тема Спорт" заяви, че сега не е ред на Анди Руис да прави задължителна защита на тази федерация, а на WВО. 

Пийпълс е в Екатеринбург, където говори пред местните медии. Според него приоритет на водещите централи е да има абсолютен световен шампион. 

Това означава, че всички те ще работят за реванш на Руис с Антъни Джошуа през есента, след което за обединяващ мач с Дионтей Уайлдър за пояса на WBC в началото на 2020-а.

"Сега обсъдихме ситуацията с президента на световната боксова организация WВО Пако Валкарсел. Когато един боксьор държи повече титли, има поредица от претенденти. Трябваше да проучим ситуацията и да видим кой е следващият в ротацията. Изглежда, че в момента наред е претендентът на WВО. Така че реваншът не засяга нашия претендент (Кубрат). Ние имаме правило, че в случай на реванш Бордът на директорите може да отнеме титлата, но не мисля, че сега е подходящ случай за това. Всички четири световни организации (IBF, WВА, WВО и WBC - б.р.) са съгласни, че е хубаво да има абсолютен шампион, и ще направим всичко възможно това да стане, докато не нарушаваме правилата си", каза Пийпълс в Русия.

От щаба на Кобрата обаче все още се надяват, че вместо с Джошуа Руис ще избере да боксира именно с българина. Те ще направят всичко възможно да натиснат IBF да отнеме титлата на американеца, ако това не се случи, но е малко вероятен подобен вариант. 

Пулев е спряган за мач с Тайсън Фюри през есента, който да определи претендента на WВС за пояса на Уайлдър. 

Британецът обаче може да избере и друг противник