Михаил Таков е легенда в българското треньорско поприще. Два пъти е избиран за №1 на България – 1991 и 2012 г. Създал е десетки големи шампиони, като сред тях е и Кубрат Пулев, който тренира при него, докато се състезава за ЦСКА. А и след това, когато Пулев е искал Таков да му помогне в подготовката, големият специалист винаги се е отзовавал. Ето какво сподели Таков пред „Мач Телеграф“ по-малко от 10 дни преди двубоя на Кобрата срещу Джошуа на 12 декември в Лондон.

- Г-н Таков, почти не остана време до големия мач на Кубрат Пулев. Вие поддържате връзка с него, как ви се струва той в момента?

- Първо, искам да кажа, че може би най-хубавото нещо е, че засега се е опазил от коронавируса. Второто добро нещо е, че няма контузии. В такова време живеем, че нищо не е по-важно от това, да не си заразен с COVID-19. В противен случай всичко пропада и години усилен труд отиват на вятъра. Така че, моето пожелание към него и щаба му, а и към този на Джошуа, разбира се, e да се опазят здрави и най-накрая този двубой да се състои.

- Ще се изолира ли достатъчно добре Пулев у нас, за да се предпази от коронавируса?

- Вижте, базите, на които тренира – Белмекен и Спортпалас, са изолирани системи. Там външни хора не се допускат. Правят се постоянно тестове. Така че смятам, че адекватни мерки са взети. При пристигането в Лондон Кубрат ще бъде тестван отново и ще бъде поставен в т.нар. „балон“. Мерките и тестовете у нас са едни, а във Великобритания – други. Така че за мен този мач ще е рисков до последно. Дано този т.нар. „балон“ не се спука.

- Плановете на Кубрат се промениха заради пандемията. Трябваше да има лагер в Германия. Треньорът му Ули Вегнер дойде у нас миналата седмица. Не е ли обаче малко късно това идване на легендарния германски специалист?

- Не, не е късно. На Белмекен Ули Вегнер не бе толкова необходим. А и постоянно поддържаха връзка с Кубрат. Сега е много по-важен, когато са спарингите и когато се избистря стратегията за двубоя. Вегнер е много опитен треньор, знае с кой спаринг партньор колко рунда може да изиграе Кубрат. Много важно е правилно да се дозира сега подготовката, за да няма контузии, както стана през 2017-а.

- Кобрата показа, че го проверяват редовно за допинг. Дали са така стриктни допинг ченгетата и с Джошуа?

- Това не го знаем, защото Джошуа не показва протоколите от проверките, както го прави Кубрат. Не стига друго, ами Кобрата го провериха в два поредни дни - да не би да направи нещо, след като са го тествали 24 часа по-рано. Надявам се Джошуа поне веднъж да е тестван за допинг по време на подготовката си за мача с Кобрата.

- Знаете ли кога и как ще се проведат в Лондон пресконференции, открити тренировки и т.н...

- Това никой не го знае. Мисля, че заради мерките заради коронавируса, ще се импровизира на място със събитията, които предшестват подобен двубой. Изобщо неяснотата е голяма. Дано двата щаба се справят професионално и мачът да се състои.