Една от най-добрите български боксьорки Станимира Петрова се надява да спечели квота и да се представи добре на Олимпиадата в Токио. Петрова, която е бивша световна и европейска шампионка, ще се състезава в категория до 57 килограма в японската столица. Тя направи добра заявка, след като спечели златото на силния международен турнир "Странджа" в София в края на миналия месец.

"Турнирът бе много силен. Имах тежки мачове, което е ползотворно за всеки един състезател, за да може да видим на какво ниво се намираме и евентуално да чистим грешки, които допускаме. Радвам се, че спечелих златния медал и победих всички съпернички", коментира Петрова в интервю за БФБокс.

"Спрямо играта, която направих и това, че треньорът също е доволен, говори, че вървим в правилната посока. Това е начинът, по който ще успея да изпълня целите си. Надявам се, че ще се спечеля квота от квалификацията и ще се представя добре и на Олимпиадата. Това е основната цел", допълни тя.

Петрова смята, че това е най-важната година в кариерата й. "Това е единственият медал, който все още ми липсва, от Олимпийските игри. Олимпиадата е най-големият спортен форум, така че за мен това е най-важната година", каза тя.

Петрова смята, че сега е по-добър боксьор в сравнение с Игрите в Рио 2016, но не може да каже колко по-близо до отличието ще бъде в Токио. "Трудно е да се каже, защото това е състезание. Понякога съдиите играят роля, понякога трябва и повече късмет, има моменти, когато и ние не се чувстваме в най-добрата си форма. Става въпрос за елиминация и всичко е до късмет накрая", каза тя.

"Но определено се чувствам по-добра, както технически, така и най-вече психически. Защото с годините човек помъдрява и вижда нещата по друг начин. Натрупах прекалено много опит в спорта, все пак вече шест години участвам на най-големите турнири. Надявам се, че това ще бъде моята Олимпиада и това ще бъде моята година", допълни Петрова.

Тя е доволна от подготовката си досега. "Много добре се чувствам. Тренираме усилено, подготовката върви отлично и нямам търпение за следващото състезание. От федерацията правят всичко, което е възможно, за да ни осигурят необходимото за подготовка. В България е трудно, защото конкуренцията не е толкова голяма, но имаме силни юноши, като някои от мъжете в по-ниските категории също се включват и правим добри спаринги", заяви състезателката.

Основният турнир за Петрова до Игрите в Токио ще бъде олимпийската квалификация в Париж през юни. "През юни е европейската квалификация, на която трябва да спечеля две победи, за да взема квота. Това е най-важният турнир за мен преди Олимпиадата. Иначе сега идва републиканското. Доста се обърка програмата, защо квалификацията трябваше да е през април и ние си бяхме направили план още в началото на януари как да подходим. Нещата се объркаха, но ще направим нов. Най-вероятно през април ще участвам поне на един международен турнир. Лагери и състезания, така ще е. Трудно е да се направи програма, защото всичко се променя в последния момент. Отложиха квалификацията с два месеца и така лагерът на Белмекен, който направихме, можеше да го организираме и по-късно, но не зависи от нас. Надявам се, че поне тази квалификация няма да я отменят и ще си взема квотата", каза тя.

30-годишната Петрова не си прави планове за след Олимпиадата, но все още не мисли за край на кариерата си. "Не мога да кажа отсега. Нека да дойде Олимпиадата, да си спечеля медала и после ще мисля. Но не смятам да приключвам с бокса след това състезание, защото прекалено много обичам този спорт и все още имам какво да покажа, дори и след Олимпиадата", каза тя.