Стойка Кръстева заяви, че е сбъднала мечтата си да спечели олимпийски медал. Европейската шампионка от София 2018 и двукратна световна вицешампионка си гарантира най-малко бронз, след като се класира за полуфиналите на турнира по бокс в категория до 51 килограма след победа над китайката Юан Чан.

Така тя донесе и първо отличие в историята на женския бокс в страната на Олимпийски игри.

"За мен това е сбъдната мечта. Щастлива съм от няколко гледни точки. Този медал е много жадуван от мен, от треньори, от ръководство, от всички, защото това е първият медал в женския бокс.

Надявам се това да бъде един добър пример за подрастващите състезатели да се раздават максимално, защото днес, виждайки този медал, той е плод на 21 години труд, лишения и какви ли не други неща, за да стигнем до този момент.

Разковничето е много, много работа и не само от мен, това е екипна работа", коментира 35-годишната Кръстева пред БТА.

За място на финала Кръстева ще срещне японката Цукими Намики.

"Не се бяхме срещали досега с китайката. С японката също не сме играли. Но тук по-голямата работа пак ще свърши личният ми треньор Борислав Георгиев, аз само ще изпълнявам неговите указания, защото във времето сме си доказали, че този екип сработва и нещата, които ме съветва, са правилните. Ако успея да ги приложа на ринга, се поздравяваме с този резултат", каза тя.

"Още на тръгване от България искахме да се случат нещата, да вземем медал с възможно най-добър цвят. Не искаме да се ангажираме с никакви предварителни уговорки, обещани, защото това много тежи чисто психически", допълни българската състезателка.

Минути след края на мача Кръстева получи телефонно обаждане от председателя на БОК Стефка Костадинова, която я поздрави за победата и й пожела успех във финалната фаза на турнира.