Бившият световен шампион в няколко категории Мани Пакиао ще влезе в битката за президентския пост във Филипините. Изборите за президент в азиатската страна ще се проведат следващата година, а кандидатурата на 42-годишният Пакиао е издигната от фракция на управляващата партия ПДБ-Лабан. От години Пакиао съчетава боксовата си кариера със сенаторски пост в родината си.

"Аз съм боец, винаги ще бъда боец, както на ринга, така и извън него", коментира след номинацията си Пакиао, който обеща да се бори с бедността и корупцията в страната. Действащият президент Рикардо Дутерте няма право да се кандидатира за нов мандат, но е издигнат от друго крило на управляващата партия за кандидат за вицепрезидент на кандидата Кристофър Го. Самият Го обаче заяви, че няма желание да бъде наследник на Дутерте на поста, което породи слухове, че кандидатурата може да бъде оглавена от дъщерята на Дутерте Сара Дутерте-Карпио. Според предварителни социологически проучвания именно Сара Дутерте-Карпио е фаворит за нов президент на Филипините.

Като боксьор Мани Пакиао спечели световната титла в рекордните в историята осем различни теглови категории, но той сподели, че обмисля оттегляне от спорта, след като съвсем наскоро загуби от кубинеца Йорденис Угас. За момента все още не е ясно коя фракция на управляващата партия ще надделее и коя ще бъде кандидат-президентската двойка на ПДБ-Лабан. /БГНЕС