Галерия

Новият световен шампион в тежката категория се казва Олександър Усик. Украинската боксова звезда покори дивизията, след като по-рано спечели всичко при полутежките и си тръгна като абсолютен шампион. Сега постиженията му влизат със златни букви в историята на спорта, пише Boec.bg.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Usyk Aleksandr (@usykaa)

Усик детронира носителя на четири шампионски пояса (WBA, WBO, IBF и IBO) Антъни Джошуа насред Лондон и пред 65 екзалтирани фенове на стадион „Тотнъм“. Английската столица за втори път донесе такъв велик триумф в кариерата на украинеца, който през 2012-та отново там стана олимпийски шампион при аматьорите. 34-годишният боксьор остава и непобеден на професионалния боксов ринг, като има вече 19 победи (13 от тях с нокаут). Усик нанесе едва втора загуба в кариерата на 31-годишния британец, който от своя страна за втори път губи титлите (първият от Анди Руис).

Джошуа и Усик изиграха 12 вълнуващи рунда в Лондон, след които съдиите нямаха какво друго да направят, освен да присъдят единодушно победата на украинеца (117-112, 116-112, 115-113). Причината – претендентът за световните пояси на Ей Джей изигра перфектен мач, в който доминираше и технически, и тактически и физически над опонента си.

Как се разви срещата РУНД ПО РУНД.

Още с началния сигнал Усик зае позицията на атакуващия боксьор, докато Джошуа заложи на предпазливост и проучване. Украинецът настъпваше напред с традиционния си обратен гард, докато тактиката на Ей Джей бе да получи шанс да го засрешне с тежката си дясна ръка. Лявата на Олександър обаче сработваше по-често и по-добре. Той впечатли с много движение на ринга, а и много често избягваше идващите към него удари с „гмуркане“ под тях. Тактиката на претендента бе видимо да държи играта в центъра на ринга.

Първите кризисни моменти за световния шампион дойдоха в края на третия и началото на четвърти рунд. Дотук всичките части бяха присъдени от съдиите на Усик. В петия рунд 31-годишният британец се събуди. Започна да се движи повече и да бъде по-агресивен, а украинецът, от своя страна, намали темпото. За първи път двамата си размениха ролите, като Усик отстъпваше пред атаките на Джошуа, а настроението по трибуните се повиши. Петият и шестият рунд бяха присъдени на Джошуа.

В седмия рунд Усик си възвърна агресията и успя да разклати опонента си на два пъти. Украинецът изглеждаше по-свеж и в по-добра форма, а като че ли концентрацията на шампиона липсваше. С напредване на времето и увереността му се изпаряваше. Британецът изглеждаше задъхан, но не се предаде и започна по-често да търси и торса на противника си, за да трупа точки. Усик получи лека аркада над дясната си вежда, а окото на Джошуа почти се затвори. Съдиите дадоха рунд 9 и 10 на британеца.

Сериозни заявки даде Усик в последните два рунд, а в 12-ия можеше да приключи и с технически нокаут световния шампион. Впечатляваща серия за украинеца в последните 30 секунди от целия мач, а с мощна серия притисна неочаквано до ринга Джошуа, който можеше да го поволи, ако не прозвуча гонга.