Биляна Дудова спечели световната титла по борба на първенството в Осло, Норвегия, след като надигра японката Акие Ханай на финала в категория до 59 кг.

Тя надигра представителката на Азия с 6:4 точки. Нашето момиче започна по-добре срещата за златния медал и поведе с 4:0 след чудесно хвърляне в първите три минути. Последва отговор от две точки за Ханай, но Дудова си върна преднината от четири. В края нашата боркиня удържа устрема на японката, която записа едва две точки и така загуби с 4:6.

Вчера българката постигна три победи на Световното първенство в Осло, Норвегия, за да стигне до решаващия мач за златния медал. Родната боркиня се класира за финала на Световното първенство след победа на полуфиналите над индийката Сарита Сарита, двукратна №1 на азиатското първенство, с 3:0.

Преди това на осминафиналите Дудова постигна светкавична победа за 43 секунди срещу Инета Дантаите (Литва) с технически туш 10:0, а на четвъртфиналите българката записа нова категорична победа с технически туш 10:0 срещу шведката Сара Линдберг.

Така, Дудова направи дългочаканата крачка напред на световните финали, след като остана със сребро на първенството в Будапеща, Унгария. Тя е и четирикратна европейска шампионка. /БГНЕС