Националите на Българската карате киокушин федерация завоюваха пет сребърни и три бронзови медала на KWU Европейското първенство за мъже и жени, предаде Boec.bg.

То се проведе в зала „Конгресна“ на Двореца на културата и спорта във Варна под егидата на Световния киокушин съюз (KWU) и Българска карате киокушин федерация (БККФ). В него взеха участие 19 държави.

Събитието започна с минута мълчание в памет на починалия Шихан Константин Божилов.

Ия Костова (до 55 кг) загуби от силната рускиня Любов Бакина. Двете се хвърлиха здраво в схватката им до 55 килограма, но постепенно съперничката на българката започна да трупа предимство, което задържа до самия край.

Никол Харизанова (до 65 кг) отстъпи в много тежък мач срещу рускинята Любов Бакина. Пловдивчанката се би добре до последната секунда на продължението.

В битката имаше няколко нечисти удара, след като нито една от двете не отстъпи и педя назад от татамито на другата. Вероятно минималната преднина за рускинята дойде от нейния по-голям опит на международна сцена. Никол премина при жените по-рано тази година.

Дилян Николов (до 65 кг) загуби в равностойна битка срещу руснака Станислав Никулин. Двамата размениха изключително количество удари и показаха огромна воля за победа. Заключителните секунди вдигнаха цялата зала на крака и всички скандираха за българска победа.

Кристиян Дойчев (до 90 кг) вдигна залата на крака с играта си, но отстъпи пред коравия руснак Дмитрий Салавьов (Русия). Двамата бяха много равностойни и достигнаха до допълнителен рунд. В самия край на редовното време българският национал засипа с дъжд от удари руснака, но не му остана въздух за новите две минути битка и в тях съперникът му взе надмощие.

Васил Димитров (над 90 кг) загуби от Юрий Строганов (Русия), след като беше неприятно изритан и нямаше възможност да продължи мача.

Ето как завършиха 13-е финала:

Жени:

Хейли Бет Роуландс (Великобритания) победи Джумай Алиева (Русия) в категория до 50 кг след два допълнителни рунда

Любов Бакина (Русия) победи Ия Костова (Българи) в категория до 55 кг

Екатерина Шемина (Русия) победи Ирия Фернандес (Испания) в категория до 60 кг

Полина Попова (Русия) победи Никол Харизанова (България) в категория до 65 кг след допълнителен рунд

Моника Жиелинска (Полша) победи Амбър Линдблум (Швеция) в категория до 70 кг

Валерия Колесникова (Русия) победи Агата Винярска (Полша) в категория над 70 кг

Мъже:

Станислав Никулин (Русия) победи Дилян Николов (България) в категория до 65 кг

Артур Кримов (Русия) победи Дани Редондо (Испания) в категория до 70 кг след допълнителен рунд

Данил Зезулия (Русия) победи Милан Моцо (Унгария) в категория до 75 кг

Шимон Олпински (Полша) победи Богдан Куриман (Румъния) победи в категория до 80 кг с ипон

Йонас Росин (Швеция) победи Александр Сорокопудов (Русия) в категория до 85 кг

Дмитрий Салавьов (Русия) победи Кристиян Дойчев (България) в категория до 90 кг след допълнителен рунд

Юрий Строганов (Русия) победи Васил Димитров (България) в категория над 90 кг

Европейското първенство беше открито с тържествени слова.

„Приветствам всички с добре дошли на Европейското първенство за мъже и жени. Искам да изкажа специални благодарности на организаторите и на всички вас, че дойдохте тук“, заяви генералният секретар на Световния съюз на Киокушин (KWU) Шихан Александър Пичкунов (5. дан).

„Искам да покажа на бойците, че показват на всички истинския дух на киокушин. Той е от Сосай Ояма и всички ние го предаваме на следващите поколения“, сподели президентът на KWF Шихан Антонио Пинеро (9. дан).

„Надявам се да видим страхотни битки, нека бойците покажат добра техника и способности. Благодарим на организаторите за това събитие“, каза президентът на IFK Шихан Дейвид Пиктхол (7. дан).

Министърът на младежта и спорта Андрей Кузманов изпрати поздравителен адрес до организаторите и участниците в Европейското първенство по киокушин за мъже и жени:

„Уважаеми организаторите и гости,

скъпи състезатели и треньори,

За мен е удоволствие да Ви поздравя по повод старта на Европейското първенство по куокушин и да Ви приветствам с „Добре дошли в България“!

Висока чест за страната ни е да бъде домакин на състезание от такъв ранг, в което ще вземат участие най-добрите състезатели на Стари континент. Вярвам, че провеждането му в България ще допринесе за развитието на този спорт у нас и ще мотивира младите ни състезатели за достойно представяне и победи.

Поздравявам екипа на Българска карате киокушин федерация за усилията, вложени в популяризирането на този спорт и всички партньори, допринесли за организирането на Европейския шампионат.

Пожелавам на всички състезатели и треньори здраве, успешно представяне и достигане на нови върхове в спорта! На добър час!“.

Снимка: Студио „Леземанн“