Кубрат Пулев срещу Дерек Чисора на 9 юли в „О2 Арена“ в Лондон. Двубоят бе официално потвърден, като Кобрата ще даде реванш на Воина 6 години след като го победи в Хамбург. Мачът идва по-малко от два месеца, след като най-успешният ни боксьор на професионалния ринг сломи в 10 рунда Джери Форест в Калифорния. Ето какво каза специално за „Тема Спорт“ Кубрат, който днес трябва да пътува за Англия.

Кубрат, как взе решение да дадеш реванш на Дерек Чисора, при това за толкова кратък срок?

– Предложиха ни този мач, бяха доста настоятелни дори. Защо не? В крайна сметка Чисора е в Топ 10 на ранглистата и победа над него ще е много полезна за мен. Той е един от топбоксьорите в света, нищо че последните му мачове са загуби.

Загуби, но срещу бившия (Джоузеф Паркър) и настоящия световен шампион (Александър Усик). Не е ли голям риск за теб да приемеш мач в Лондон?

– Абсолютно, той загуби срещу едни от най-добрите на планетата. Рискът е огромен именно защото е в Лондон. Съдиите понякога се влияят от тези неща, или някой им влияе. Но се надявам да се подготвя перфектно, за да не оставя съмнения и да нямат за какво да се хванат.

Ще ти стигне ли времето за подготовка?

– Да, смятам, че ще ми стигне. Аз не съм излизал от форма, така че не би трябвало да е проблем.

Само месец и половина след победата над Форест…

– Така е, но това си беше по-скоро като завързан спаринг. Защото нямам поражения от този мач, не съм преуморен или нещо такова. Там въпросът бе психологически заради проблемите с ръкавиците. Той самият искаше да саботира мача, явно не му се играеше много.

Тогава напрежението бе наистина голямо.

– Това бяха много трудни моменти за мен. Не само че трябва да играя, но и да се разправям с Атлетическата комисия на Калифорния, които бяха основните виновници за това нещо. Същата тази комисия, която имаше претенции към мен преди време за една целувка. Но сега те не си бяха изпипали нещата и бяха виновни, аматьорска история. Не ми се е случвало и в България на републиканско първенство! А и самият противник правеше театри, един вид, че не му влизали ръцете, което бяха пълни глупости. Накрая трябваше да му дам резервния си чифт ръкавици, което също по правилник не е редно. Но се справих със ситуацията. Както винаги съм над нещата. Не дадох ръкавиците си за друг мач, а на моя противник, до такава степен толеранс, само и само да има мач. На организаторите също това им куца, но отговорността е изцяло на комисията, това им е работата. Все едно нотариусът да не си изпипа документите за дадена сделка. А иначе когато трябва да обвиняват, е лесно, но когато трябва да поемат отговорност, не е. Отговорностите са двустранни.

Излезе информация за забавяне на парите ти от Трилър. Има ли развитие по този казус?

– Не, всичко е точно с мен. Парите си дойдоха както трябва, няма проблем. Поне с мен, за другите не знам какво е станало. Доколкото чух, и с останалите е така. Както и с Тервел, всичко е наред. Трилър са коректни. Нови са, но са много мотивирани, работят здраво, влагат невероятни средства, за да се развиват, и имат успех. Беше голямо шоу в Калифорния, както в Тексас, където имаше над 45 хиляди зрители на стадиона. Сега интересът също бе огромен. Правят шоу, умеят да настроят хората. В САЩ са царе на това.

Да те върна към Чисора. С какво ще е по-различен този мач от 2016 година?

– Не мога да кажа. Ще се покаже кой колко се е развил. Кой колко е поумнял. Нали затова сме на тази планета, да се развиваме и усъвършенстваме. Ще видим кой е напреднал повече от двама ни.

Еди Хърн казва, че това ще е тотална касапница. Как ти звучи това?

– Да се надяваме, че реферът на ринга ще си свърши работата и няма да позволи нечисти удари и прийоми от негова страна. Защото Чисора е доста нечист боксьор.

Той си изпусна нервите преди мача с теб, на пресконференцията и на кантара. Очакваш ли провокации?

– Не ме притесняват. Аз съм свикнал с шоуто и тези неща ми харесват.

Готов ли си за контра?

– Винаги. Много бързо разчитам и съм бръснач в това отношение. Стратегиите са ми втора природа.

Ще успееш ли да намериш подходящи спаринги за този кратък период от време?

– Ще намерим, да. Най-вероятно подготовката ще премине в Германия. Там ще е по-лесно да осигурим спаринги.

Кога ще направите обща пресконференция?

– В четвъртък в Лондон.

С Ибн Кейсън ли ще си в ъгъла?

– Да, защото Ули имаше контузия на крака, претърпя операция и за момента не е в състояние да дойде. Всеки ден сме в контакт с него, говорим си и ще видим вече след месец.

Ще се излъчва ли мачът в България?

– Само по DAZN. Те нямат интерес да продават правата, защото искат да развиват своята платформа.

Пожелавам ти успех.

– Благодаря. Чисора не е никак лесен противник, въпреки че съм го побеждавал.

Да припомним само, че през 2016-а ти го победи, а това ти отвори пътя към мач с Антъни Джошуа, макар той да бе отложен с времето заради контузията.

– Да, точно така беше. Надявам се, че сега ситуацията ще се повтори. Такъв е планът. Младо момче съм, не много, още 10-15 години (смее се), все някога ще трябва да я докарам тази титла в България.

Интервю на Хари Латифян, в-к "Тема спорт"

Снимка: БГНЕС