Олимпийската шампионка по карате от Токио 2020 Ивет Горанова вече започна подготовката за следващата година, след като си беше взела известно време почивка след завоюваната титла.

В неделя Горанова спечели два златни медала на международен турнир в Букурещ (Румъния).

"Миналата седмица в Румъния беше началото на моята подготовка за следващата година, защото си бях взела почивка известно време. Там станах първа на "кумите" 61 кг и катагория Open. Честно казано, в Open е по-голямо предизвикателство за мен, видях върху какво има да работя. Другата седмица ще пътуват за Сърбия, където ще има международен лагер с участието на състезателки от Япония", каза Гаранова на пресконференция днес.

Тя уточни, че няма намерение да сменя категорията, след като на Игрите в Токио 2020 взе златото в до 55 кг.

"В подготовката си обикновено играя в 61 кг нарочно, защото после ми е по-лесно с по-леките съпернички. Умишлено го правя и чувствам, че ми се отразява добре", добави тя.

На 3 и 4 декември Горанова заедно с олимпийската шампионка Йована Прекович и с треньорката Роксана Атанасов огранизират семинар в София.

"Има доста голям интерес от състезатели от Сърбия, Румъния и Република Северна Македония. Ще има тренировки и мотивационни лекции. Децата имат страхотен интерес и се вдъхновяват много, когато ме видят", каза още Горанова.

В петък и събота в "Арена София" ще се проведе Европейско първенство по карате за кадети, юноши, девойки и младежи до 21 години. В София ще пристигнат над 850 участници от 20 държави, а България е домакин на подобно събитие за четвърти път.

Състезанието се провежда със съдействието на Министерството на младежта и спорта и под патронажа на кмета на София Йорданка Фандъкова. Входът за зрители е свободен.

България ще участва с 65 състезатели в трети възрасти - до 16, до 18 и до 21 години.

От федерацията уточниха, че в състава има сплав между опитни състезатели и дебютанти, които са подготвени специално за тази надпревара.

Генералният секретар на БНФКарате Борис Николов обяви, че основната цел за 2023 година са Европейските игри, където Ивет Горанова ще защитава титлата си.

Той уточни още, че все още няма официално потвърждение, че каратето ще се завърне в програмата на олимпийските игри в Лос Анджелис 2028, но се работи усилено това да се случи.

В събота и неделя във Велико Търново пък ще се проведе Национална купа по карате за всички възрасти.

Снимка: Lap.bg