Олександър Усик срещу Тайсън Фюри – всички фенове на бокса се надяват този мач да се състои през 2023 година. Двамата непобедени до този момент боксьори държат всички титли в тежка категория. Коланите на WBA, WBO и IBF са в украинеца, докато Циганския крал държи този на WBC.

Те ги отнеха съответно от Антъни Джошуа и Дионтей Уайлдър, които допреди няколко години бяха доминантните имена в дивизията. Но набързо и напълно заслужено бяха изместени от Усик и Фюри. Усик победи AJ на два пъти по точки, докато Фюри и Бронзовия бомбардировач направиха историческа трилогия.

В нея британецът постигна две победи, едната от които много убедителна. Първата среща помежду им пък завърши без победител, макар че повечето специалисти бяха на мнение, че Фюри е трябвало да спечели още тогава.

Но това вече е история, а сега феновете са надяват на нова такава. Последният абсолютен шампион в тежка категория е Ленъкс Люис от началото на века. И едва 23-ма боксьори могат да се похвалят с това прозвище. И един е най-великият – Мохамед Али, който е ставал три пъти абсолютен шампион. Само един друг в историята е повтарял и това е Флойд Патерсън.

Историята на абсолютните шампиони започва през 1920 г. и до 1963 г. това е боксьорът, който е шампион на Нюйорската спортна асоциация и Световната боксова асоциация (WBA). След това до 1983 г. е този с титлите на WBA и Световния боксов съвет (WBC). До 2007 г. към тях се прибавя и поясът на Международната боксова федерация (IBF), а след това се признава и този на Световната боксова организация (WBO).

Ето и всички абсолютни шампиони в тежка категория:

Първият абсолютен шампион е великият Джак Демпси. Известен е с това, че противниците му често напускат със счупена челюст или ребро. Първият плейбой и любимец на Америка. Той държи всички титли до 1928 г. След това дълго време всяка загуба на шампиона води до нов абсолютен първенец. Така се изреждат Джийн Тъни, Том Хини, Макс Шмелинг, Джак Шарки, Примо Карнера, Макс Бауер-старши, Джеймс Брадък.

Джеймс държи титлата до 22 юни 1937 г., за да дойде първият от великите в категорията, пише в-к „24 часа“. На стадион “Камински” в Чикаго шампионът е нокаутиран в 8-ия рунд от Джо Луис-Кафявия бомбардировач, избран за №1 на века от списание “Ринг”.

В 72 мача като професионалист той има само 3 загуби. 57 от победите му са с нокаут. Абсолютната титла е негова до 1 март 1949 г., или близо 12 години. Това е абсолютен рекорд и до днес. Всъщност две от загубите му идват, след като се отказва за кратко от кариерата си. И всичко приключва със знаменития нокаут на Роки Марчиано през 1951 г.

Кои са останалите велики шампиони вижте ТУК!