Кирил Милов е единственият български национал по борба с първо място в категорията си в световната ранглиста преди началото на европейското първенство в Загреб, което ще осигури на действащия шампион по-удобен старт. Едмонд Назарян пък е втори на 60 кг, а в челните десетки на всички стилове има общо десетима българи.

Настоящата ранглиста, публикувана от Световната федерация по борба (UWW) тази седмица, ще определи поставените за всяка категория на континенталния шампионат. Тя е оформена от световните финали от миналата година и първите два ранкинг турнира за 2023 в Загреб (Хърватия) и Александрия (Египет).

След еврошампионата ще има още два ранкинг турнира - в Бишкек (Киргизстан) и Будапеща (Унгария), които ще завършат изгледа на класацията за световното първенство в Белград (Сърбия) през есента. То ще бъде и първа олимпийска квалификация за Париж 2024.

Милов води в световната ранглиста на 97 кг класически стил, след като спечели в доминиращ стил златния медал на първия ранкинг турнир за годината в Загреб. Той замени на лидерската позиция легендата и световен шампион Артур Алексанян (Армения). Милов добави 13 хиляди точки към актива си и има сбор от 50 хиляди, което е с 5 хиляди повече от олимпийския шампион от Рио и четирикратен световен първенец.

Световният бронзов медалист Ариф Нифтулаев (Азербайджан) и Мохамади Сарави (Иран) бяха съответно трети и четвърти в началото на годината и след Загреб, но иранецът влезе в черната тройка с победата си на втория ранкинг турнир за годината в Александрия. Той е с 44 хиляди точки, а Нифтулаев е с 38800.

Още един българин е в топ 3 на класическата борба и това е младокът Едмонд Назарян на 60 кг. Той е с 37 хиляди точки и 8 хиляди по-малко от световния шампион Жоламан Шаршенбеков. Кристиан Кечкемети (Унгария) пък се придвижи от пето до трето място с 34 хиляди точки след пета позиция в Загреб.

Айк Мнацаканян пък влезе за първи път за годината в топ 10 на 77 кг с девето място. Той започна 2023 на 13-о място с 10200 точки, но вече има сбор от 21200 с бронз в Загреб и злато в Александрия. Лидер в категорията е Золтан Левай (Унгария) с 45175 точки. Следват Акжол Махмудов (Киргизстан) с 45000, Емре Башар (Турция) с 39200 и други.

София Георгиева е изкачи от седмо до пето място на 68 кг жени с 28705 точки, след като завърши десета в Загреб и 15-а в Александрия. Номер 1 в нейната категория е световната шампионка Тамира Менса Сток (САЩ) с 45 хиляди точки, а Ирина Рингачи (Молдова) изпревари Ами Иши (Япония) на второто място. Четвърта е Линда Мораис (Канада).

Мими Христова запазва петото си място на 65 кг с 23 хиляди точки. Първа в света е Миуа Морикауа (Япония) с 43 хиляди, следвана от Малъри Велти (САЩ) с 35400, Цзя Лун (Китай) с 35 хиляди и Кумба Ларок (Франция) с 29 хиляди.

Световната шампионка от 2021 и четирикратна европейска златна медалистка Биляна Дудова пък дебютира в топ 10 на новата си категория до 62 кг. Тя е с 22613 точки, а нов лидер в категорията е Кайла Миракъл (САЩ) с 56200. Американката изпревари Нонока Одзаки (Япония), която не се е борила от световната си титла насам заради контузия.

Георги Вангелов влиза в европейския шампионат като шести на 61 кг свободен стил, където все още няма кой да измести световния шампион Рей Хигучи (Япония). Той е с 45 хиляди точки и равенство с Реза Атринагарчи (Иран). Трети е Арсен Харутунян (Армения) с 41200, а Вангелов е с 25 хиляди.

Рамазан Рамазанов е седми на 70 кг свободен стил с 18200 точки и почти три пъти по-малко от лидера и световен шампион Таиши Нарикуни (Япония). Сребърният медалист от Мондиала Зейн Ръдърфорд (САЩ) пък бе изместен от второто място от Ерназар Акматалиев (Киргизстан), който спечели злато в Александрия.

Али Умарпашаев е с 25 хиляди точки и е шести на 79 кг, където първенец вече втора поредна година е вездесъщият Джордан Бъроуз (САЩ) - олимпийски шампион от Лондон и шесткратен световен шампион. Той е с 45 хиляди точки. Втори е Мохамар Ноходи (Иран) с 37 хиляди, а третото място заема Бекзод Абдурахмонов (Узбекистан) с 35200. Той бе пети в началото на годината.

Ахмед Батаев е с 25 хиляди точки и е шести на 92 кг, където четиримата медалисти от световното първенство все още са начело, но не в същия ред. Първенецът Камран Хасемпур (Иран) остава начело, а Мириани Майсурадзе (Грузия) се изкачи от четвърто до второ място след среброто си в Загреб. Той има 2400 точки по-малко от Хасемпур.

Трети и четвърти са бронзовите медалисти от световното първенство Джейдън Кокс и Осман Нурмагомедов (Азербайджан).