Тежкото крило на Милуоки Бъкс Янис Адетокумбо се е подложил на операция на лявото коляно, съобщиха от пресслужбата на „елените“, което поставя под въпросителна участието на играча за Гърция на Световното първенство през август.

„Той претърпя лека интервенция на лявото си коляно и тя мина страхотно. Всичко премина по план и го очакваме да бъде готов за тренировъчния лагер“, каза старши треньорът на Бъкс Ейдриън Грифин. Милуоки ще започне подготвителния лагер в началото-средата на септември, като шампионатът на планетата стартира на 25 август и приключва на 10 септември.

The Athletic цитира източник на Лигата, според който наличността на Адетокумбо за Гърция „е под въпрос“. Двукратният носител на приза за Най-полезен играч в НБА получи контузия на гърба по време на мач номер 1 от серията в първи кръг на плейофите срещу Маями Хийт и така и не се завърна до четвъртия двубой. Бъкс, които бяха номер 1 на Изток, в крайна сметка загубиха от „горещите“.

Световното първенство ще се проведе във Филипините, Япония и Индонезия. Гърция е в група С заедно с отборите на САЩ, Нова Зеландия и Йордания. Загубата на Янис ще бъде огромен удар за гърците. Той бе топ реализатор в миналогодишното европейско със средно по 29.3 точки на мач, въпреки че тимът отпадна от Чехия на осминафиналите. Адетокумбо бе част и от гръцкия тим на Световното през 2019, когато южните ни съседи не успяха да прескочат груповата фаза. /БГНЕС