Габриел Маринов стана европейски шампион по вдигане на тежести в категория до 61 кг при мъжете от първенството на Стария континент в София. 20-годишният българин триумфира с двубой от 281 кг (121 в изхвърлянето и 160 в изтласкването). След края на състезанието той разказа какви емоции са минавали през главата му, както и какво го е мотивирало.

„Когато полагаш нужните усилия и правиш това, което трябва, се постига и невъзможното. Затова вярвай! И всичко си идва на мястото. Мислех за победата благодарение на Алан Цагаев. Той ми вдъхна много увереност и е човекът, заради когото съм тук в момента. Бях уверен, защото имах точния човек до мен да ме подготви за това състезание с много лишения и усилени тренировки. Голяма радост, голяма еуфория. Не чувах нищо отстрани, само мислех как да вдигна щангата. Личният ми треньор Стоян Добрев също винаги ми е говорил, че ще стигнем някой ден дотук“, каза европейският шампион Габриел Маринов.

„В следващите категории ще става още по-добре за България. За това се борим. Все пак сме на наша територия и нямаме намерение да се предаваме. Запалих се по щангите покрай брат ми Валентин Генчев, който ще вдига в сряда вечерта и ще стискаме палци за него“, допълни Габриел.

Иван Димов се окичи със сребърен медал, след като поведе в началото в първото движение. Оказа се обаче, че травма му е попречила да направи повече от два успешни опита в двете движения.

„Преди 20 дни получих травма, която доста наруши тренировките ми. Не бях готов за много по-големи тежести. Може би имах някой друг килограм в себе си, но като цяло съм доволен, че успях да се събера и да спася нулата в изтласкването. Целта ми беше да подобря двубоя си, но не се получи с оглед на състоянието ми. Определено не ми беше ден, но направих каквото можах. Надявам се да е по-добре на следващото състезание. Много се радвам за моя български конкурент. Той беше подготвен, вдига много добре. Мога да му кажа само „евала“, коментира сребърният медалист Иван Димов.

До момента след първите категории България завоюва две шампионски титли и общо 4 медала в двубоя от втория ден на Европейското първенство в София.

На 14 февруари от 20 часа стартира битката за медалите в категория до 67 кг при мъжете с участието на Валентин Генчев и Диан Пампорджиев.  На 15 февруари от 17 часа е надпреварата за европейската титла в категория до 64 кг при жените с участието на Галя Шатова. От 20 часа стартира битката за медалите в категория до 73 кг при мъжете, в която ще участва Божидар Андреев. На 16 февруари от 10 часа в категория до 71 кг при жените (Група С) ще вдига Мария-Александра Арнаудова.

На 17 февруари от 10 часа в категория до 76 кг при жените ще участва София Гарсия Стефанова. От 17 часа стартира битката за еропейската титла в категория до 89 кг при мъжете с участието на Карлос Насар. На 19 февруари от 14 часа в състезанието за медалите в категория до 102 кг при мъжете влиза Васил Маринов. От 17 часа стартира битката за титлата в категория до 109 кг при мъжете с участието на Христо Христов.

На 20 февруари от 13 часа е състезанието в категория над 87 кг при жените с участието на Джесика Иванова.