Световната звезда в таекуондото и една от 100-те най-влиятелни личности според BBC Кимия Ализаде, вече получи български паспорт и ще може да се състезава за България на предстоящите Олимпийски игри в Париж. Така за първи път в историята на българското таекуондо България ще има участник на най-големия спортен форум. Първото изпитание за Кимия, ще бъде европейското първенство, което ще се проведе в началото на месец май в Белград.

Ръководството на БФТ в лицето на председателя Слави Бинев изказва огромна благодарност към всички институции, които бяха ангажирани с изкарването на необходимите документи. По този начин те показаха, че милеят за българския спорт, съобщиха от федерацията.

Бежанката Кимия Ализаде е от Иран и е първата жена в спортната история на тази страна, която печели медал от най-големия спортен форум. Това става в Бразилия на Игрите в Рио в категория до 57 кг.

Тя дебютира у нас в началото на месец март, когато се включи в турнира "Рамус Оупън", но изненадващо си тръгна със сребърно отличие. 23-годишната таекуондистка се оттегли от финала в категория 62 кг и така отстъпи първото място на канадката Леонарда Андрик.

Снимка: БФ Таекуондо