Италианката Елена Куртони спечели супергигантския слалом в Кортина д'Ампецо, Италия, старт от Световната купа по алпийски ски. Куртони записа време от 1 минута, 20.98 секунди и остави на 9 стотни зад себе си втората Тамара Типлер от Австрия, а на трета позиция завърши швейцарката Мишел Гизин (+0.24 секунди).

Досегашната лидерка в дисциплината София Годжа претърпя тежко падане, като от Италианската федерация по зимни спортове обявиха, че тя може да има разтежение на връзките на лявото коляно, но предстои да се направят допълнителни изследвания. Евентуална контузия на 29-годишната олимпийска шампионка ще постави под въпрос участието и на Игрите в Пекин, които започват на 4 февруари.

След днешния старт в класирането за дисциплината поведе друга италианка - Федерика Бриньоне, която днес завърши четвърта и вече има 377 точки. Куртони, за която това бе втора победа в Световната купа след успеха в Банско през 2020, вече е втора с 348 точки, а Годжа се смъкна до трета позиция с 332. В генералното класиране американката Микаела Шифрин увеличи преднината си на върха след 16-та си позиция днес, като тя има актив от 981 точки, 52 повече от втората Петра Влъхова, която пропусна днешното състезание.

Следващият старт при жените ще бъде в Кронплац, Италия в дисциплината гигантски слалом. Зимната олимпиада в Пекин ще се проведе в периода 4-20 февруари, като стартовете в алпийските ски ще започнат на 6 февруари./БГНЕС