Четирикратната носителка на Големия кристален глобус Микаела Шифрин (САЩ) спечели 77-а победа в кариерата си, след като беше най-бърза в супергигантския слалом от Световната купа по ски алпийски дисциплини в швейцарски курорт Занкт Мориц и се доближи още повече до лидерите за всички времена.

Шифрин стигна до успеха с 1:13.62 минута, побеждавайки с 12 стотни от секундата победителката в петъчното спускане Елена Куртони от Италия. Трета на 40 стотни остана Роман Мирадоли от Франция.

Шифрин, чиято любима дисциплина е слалом, в който тя има 49 победи, не се беше състезавала от първия скоростен уикенд в Лейк Луис, но участва във всички стартове в Занкт Мориц. Успехът й днес е пети в супергигантски слалом, трети за сезона и 77-и в кариерата й.

Американката е само на пет победи по-малко от сънародничката си Линдзи Вон, която е начело във вечната ранглиста при жените с 82, девет по-малко от рекорда за всички времена от 86 успеха на шведската легенда Ингемар Стенмарк.

"През годините научих, че не можеш наистина да имаш перфектен супергигантски слалом. Трябва да караш много здраво, но днес успех, каза Шифрин пред германската телевизия ARD, цитирана от БТА.

Италианката София Годжа, която счупи пръсти на ръката си по пътя към второто място в петък и се завърна, за да спечели съботното спускане, се класира пета днес, но призна, че "нощта е била много болезнена".

"Беше силен уикенд. Много съм щастлива", заяви Годжа.

В класирането за малкия кристален глобус в супергигантския слалом води Елена Куртони (Италия) със 120 точки, пред пред световната вицешампионка Корин Сутер от Швейцария със 116, а Шифрин и Рангхилд Мовинкел от Норвегия делят третата позиция с по 100 точки.

В генералното подреждане за Световната купа по ски алпийски дисциплини при жените води Микаела Шифрин с 575 точки, пред Годжа с 470 и Уенди Холденер (Швейцария) с 376 точки.

Снимка: БГНЕС