Александър Овечкин не допусна сезонът на Уошингтън Кетиталс да приключи. Руснакът поведе своите с гол и асистенция за успеха с 3:1 над Питсбърг, който намали пасива на отбора на 2-3 успеха в плейофите на НХЛ. Пингуинс обаче ще бъдат домакини в следващия мач. 

Вратарят Брейдън Холтби помогна с 30 отразени удара към вратата си, а столичани играха отчаяно и спечелиха важен успех. Овечкин вкара при човек повече на леда в първата третина, но след това гостите изравниха. Във втората обаче попадения на Ти Джей Оши и Джъстин Уилямс помогнаха на домакините да вземат контрола. При това те стреляха само 22 пъти точно, но показаха отлична ефективност. 

На Запад Сан Хосе разби Нешвил с 5:1 у дома, за да тръпне с 3-2 успеха. Джо Павелски отбеляза два гола за триумфа на Акулите, които могат да приключат нещата при визитата си в мач №6. 

Сейнт Луис също спечели убедително, но в залата на Далас. Триумфът на Блус с 4:1 в залата на Старс ги приближи до крайната победа, която може да бъде постигната на домакинския лед. Те поведоха с 3:1 след две третини, като вратарят Брайън Елиът не допусна шайбата във вратата си в последните 40 минути на двубоя. Само в последната част той отрази 12 удара към себе си.