Хокеистите на Тампа Бей отмъкнаха домакинското предимство на Питсбърг във финала на Източната конференция на НХЛ, след като спечелиха първия двубой в залата на Пингуинс с 3:1. Лайтнинг ще гостуват и в следващия мач. 

Светкавиците трябва да се справят без голямата си звезда Стивън Стамкос, който е аут с контузия от известно време, а сега загубиха и титулярния си вратар Бен Бишъп, който в средата на първата третина пострада, когато при една ситуация кракът му се подгъна и остана под тялото. Той напусна на носилка, а макар че първоначалните прегледи показаха, че няма сериозно увреждане, участието му в следващия двубой не е сигурно. 

21-годишният руснак Андрей Василевски се справи отлично на мястото на Бишъп, като отрази 25 изстрела към вратата си и бе преодолян само веднъж, в края на втората третина, когато съперникът бе с човек повече на леда. 

В този момент обаче Тампа Бей вече воше с 3:0, а в третия период играчите на Питсбърг така и не стигнаха до попадение, което да им даде шанс да преобърнат нещата. Гостите показаха и отлична ефективност в атака, като вкараха 3 гола при само 20 точни удара и започнаха серията по най-добрия начин.