Гол на Сидни Кросби 40 секунди след началото на продължението, помогна на Питсбърг да победи Тампа Бей с 3:2 и да изравни резултата на 1-1 победи във финала на Източната конференция на НХЛ. 

Звездата, който не се бе разписвал от първия кръг на елиминациите срещу Ню Йорк Рейнджърс, получи шайбата от Брайън Ръст и с прецизен китков изстрел реализира 4-ия си гол в плейофите, а отборът му вече е с баланс 3-1 в мачовете след редовния сезон, които се решават в допълнителни минути. 

Домакините бяха по-активни през цялото време и принудиха вратаря на Лайтнинг Андрей Василевски да прави 38 спасявания. В същото време техният страж Мат Мъри отрази едва 19 изстрела към вратата си. 

Пингвините поведоха с 2:0 в първата третина след разбърквания пред вратата на съперника и голове на Мат Кълън и Фил Кесъл. В края на периода обаче, само за 3 минути, Тампа Бей изравни след попадения на Антон Стролман и Джонатан Друин. Последваха две сухи третини, преди все пак в началото на добавената Кросби да отбележи решаващата шайба за своя отбор.