През изминалата седмица България бе домакин на Световно първенство по хокей на лед за мъже (трета дивизия). Националният ни отбор се представи много силно, като спечели категорично група „А“ след победи над Тайван (3:0), Хонконг (10:3) и служебен успех над неявилия се за участие отбор на Босна и Херцеговина с 5:0. В полуфинала категорично надиграхме Грузия с 9:3, но във финалния сблъсък „трикольорите“ отстъпиха драматично с 4:10, въпреки че в първата третина поведоха с 3:1.

Една от звездите в отбора ни е син на голямата футболна легенда Божидар Искренов. Георги Искренов не е поел по стъпките на баща си, но е амбициран да жъне успехи в друг спорт, какъвто е хокеят.

Искренов-младши дебютира в мъжкия национален отбор по хокей на лед точно преди пет години. Живее с майка си в САЩ и се връща в България предимно за участието си в националния тим. 27-годишният Георги този път бе и асистен капитан, а по време на Световното отбеляза 7 от 25-те гола.

Георги Искренов даде специално интервю за „България сутрин“ по Bulgaria ON AIR само ден преди да се върне обратно във Вашингтон. Пред нашата камера той коментира представянето на отбора ни по време на Световно първенство: „Започнахме по-трудно и бавно, във втория и третия мач показахме на какво сме способни. Във финала обаче не играхме като отбор, а Люксембург показаха повече сърце и характер. Те определено дойдоха с мисълта за реванш, след като 2014-та ние ги победихме на тяхна земя“, коментира Искренов.

Според него мястото на България не е в Трета дивизия. „Казвал съм го и преди – мисля, че сме поне с класа за две дивизии нагоре, но за този спорт се иска колектив, отборна игра и сърце“, посочва синът на Гибона. На трибуните по време на мачовете в „Зимния дворец на спорта“ в София бе и бащата на Георги – легендата на „Левски“ и България Божидар Искренов.

„Тази подкрепа винаги съм я чувствал. Той винаги ми дава съвети, помага ми в трудните моменти, когато имам нужда и психологическа подкрепа“, казва Георги. Искренов бе близо до договор с отбор от втория по сила шампионат в света Континенталната хокейна лига, но до такъв не се стигна. Ето защо се е провалил: „Дадоха ми една седмица да се подготвя и реално не бях готов за тази възможност, въпреки че цял живот за това мечтая. Това беше един от най-трудните ми моменти в живота“, признава Искренов-младши, но веднага уверява, че този провал не го отказва, а напротив – допълнително го мотивира.

Цялото интервю на Десислава Джерманска може да видите във видеото: