Три бързи гола в последната третина помогнаха на Вашингтон Кепиталс да удължат сезона си в НХЛ. 

Столичани победиха Питсбърг у дома с 4:2 и намалиха изоставането си в серията на 2-3 победи. Те  обаче ще гостуват в мач №6, когато ще трябва да спечелят в залата на шампионите, за да доведат нещата до решаващ седми сблъсък. 

Пингвините бяха вдъхновени от завръщането на капитана Сидни Кросби, който получи мозъчно сътресение в мач №3 и пропусна четвъртия сблъсък, като на два пъти повеждаха чрез Карл Хагелин и Фил Кесъл и влязоха в последната третина с аванс от 2:1. 

В нея обаче Никлас Бакстрьом изравни, а след това само в рамките на 27 секунди Евгени Кузнецов и Александър Овечкин реализираха бързи попадения, за да поставят Вашингтон на пътя на победата. 

В другия двубой на Изток Отава спечели с 5:4 срещу Ню Йорк Рейнджърс след продължение и поведе с 3-2 в серията преди да гостува в следващия сблъсък в Голямата ябълка. 

Сенатърс губеха с 0:2 в началото и с 3:4 в последните минути, но Дерик Брасар изравни 86 секунди преди края, а 6:28 след началото на допълнителната третина Кайл Търис реализира победната шайба. Малко преди това попадение на Михаел Грабнер за Рейджърс бе отменено, тъй като той отклони шайбата към вратата с високо вдигнат стик, което е забранено.