Хокеистите на Отава започнаха ударно финала в Източната конференция на НХЛ, след като надвиха шампиона Питсбърг с 2:1 след продължение и поведоха с 1-0 в серията. Канадците ще гостуват и в двубой №2, но вече имат предимство. 

Боби Райън реализира победната шайба 4:59 след началото на допълнителната третина, след като тръгна от своята зона, успя да се измъкне сам срещу Марк-Андре Флюри и реализира с удар от бекхенд. 

По този начин Отава подобри баланса си в плейофите до 6 победи и само една загуба в мачовете, които са стигнали до продължение. Райън асистира за първия гол на Жан-Габриел Пажо в първата третина, вратарят Крейг Андерсън отрази 27 удара, а Сенатърс не допуснаха гол 5 пъти, когато бяха с човек по-малко на леда. 

Пингвините отново не бяха убедителни в нападение, като не успяха да поставят съперника под сериозно напрежение. Евгени Малкин успя да изравни за тях 5 минути преди края на третата част, когато отклони една шайба пред вратата, но това не бе достатъчно. Марк-Андре Флюри отрази 33 удара, но този път не успя да спаси отбора си.