Питсбърг нанесе първия удар в големия сблъсък от плейофите на НХЛ, след като спечели с 3:2 първия мач от серията с Вашингтон и поведе с 1-0, преди второто си гостуване в столицата. 

Подобна развръзка не изглеждаше много вероятна, след като в началото на третата третина Кепиталс дръпнаха с 2:0  след попадение на звездата си Александър Оечкин. Последваха обаче 3 шайби за Пингвините в разстояние на 4:49 минути, като се разписаха Патрик Хорнквист, Сидни Кросби и фурията Джейк Генцъл, макар с доста късмет, тъй като в ситуациите имаше рикошети. 

Гостите бяха без важни фигури като Карл Хагелин и Евгени Малкин, но успяха да направят знаменит обрат, като Кросби се отчете и с асистенция, а Генцъл добави 2 паса и вече има 16 точки в плейофите до момента. Вратарят Мат Мъри спаси 32 удара, като се отчете с някои много ключови намеси. 

В същото време на Запад новакът Вегас продължава с впечатляващото си представяне, като размаза Сан Хосе със 7:0 на старта на сблъсъка им от втория кръг. 

Марк-Андре Флюри запази третата си суха мрежа в плейофите през сезона, като отрази 33 изстрела, а домакините вкараха 3 гола за 91 секунди в първата третина, водеха с 4:0 след нея и не погледнаха назад. Златните рицари са без загуба до момента в елиминациите, след като в първия кръг отстраниха ЛА Кингс с 4-0 и ще бъдат домакини и във втория мач.