Носителят на Купа Стенли Питсбърг е притиснат до стената и е само на загуба от отпадане в плейофите на НХЛ. 

Въпреки че водеха с 3:2 след първите две третини при гостуването си във Вашингтон, Пингвините допуснаха поражение с 3:6, а с това и изоставане от 2-3 в серията. Те ще бъдат домакини в мач №6. 

„Ние знаем, че серията ще бъда здрава и оспорвана. Знаем какво е заложено и просто трябва да направим всичко, за да се върнем отново тук“ заяви Сидни Кросби, който вкара един от головете на своя отбор. 

В герой за Кепиталс неочаквано се превърна новобранецът Якуб Врана, който бе преместен в първата нападателна линия и това се оказа блестящ ход. Чехът първо изработи изравнителния гол за 3:3 в началото на последната част, а 4:38 преди края вкара за 4:3 след пас на Александър Овечкин. Ти Джей Оши и Ларс Елер вкараха на празна врата в края, а Брейдън Холтби спаси 36 изстрела за Столичани. 

В същото време на Запад Уинипег срази Нешвил с 6:2 като гост и също поведе с 3-2, като Джетс ще бъдат домакини в мач №6. Канадците вкараха 4 шайби във втората третина, за да поведат с 4:2, а след това добавиха още два гола, за да поставят най-добрия отбор след редовния сезон на прага на отпадането.