НХЛ ще има нов шампион! След толкова мъка и две поредни отпадания от Питсбърг в плейофите, хокеистите на Вашингтон най-после успя да надвият големия си съперник и да го детронират. 

Столичани спечелиха мач №6 като гост с 2:1 след продължение и така затвориха серията с 4-2 успеха. Евгени Кузнецов отбеляза гола на внезапна смърт, за да хвърли съотборниците си в екстаз. 

Двата тима очаквано се вкопчиха в здрава битка още от началото, като шансовете в първата третина бяха малко. Ти Джей Оши удари греда за гостите при най-добрата ситуация за тях. По един неуспешен пауърплей също влезе в статистиката. 

Във втората част стана интересно. Алекс Чейсон даде аванс на Вашингтон с удар в близкия ъгъл, при който Мат Мъри не се намеси добре 2:13 след началото на периода. След това обаче, стражът на Пингвините на няколко пъти имаше важни намеси, за да не допусне нов гол и това се оказа важно, защото Крис Летанг изравни с далечен удар и рикошет в съперник. 

Питсбърг завърши силно третината и Джъстин Шулц можеше да изведе домакините напред секунди преди края, когато намерен пред вратата не успя да преодолее Брейдън Холтби. 

В третата третина голове не паднаха, което прати мача в допълнителна част. В нея гостите започнаха силно и дочакаха своя момент 5:27 след началото на периода. Тогава Орлов подаде на Овечкин в средната зона, а той изведе Кузнецов сам срещу Мат Мъри. Нападателят технично плъзна шайбата между краката на вратаря и така осигури триумфа!

Така за първи път от 1998-а година Кепиталс стигнаха до финала в конференцията, като в битка за влизане в големия финал те ще играят с Тампа Бей Лайтнинг.