Международната федерация по хокей на лед (IIHF) няма да премества Световното първенство в Швейцария за 2021 г., турнирът ще се проведе в Рига и Минск.

На 22 март IIHF обяви отмяната на световния шампионат поради пандемията от коронавирус. Съревнованието трябваше да се състои в периода 8 – 24 май в швейцарските градове Цюрих и Лозана. Президентът на Рене Фазел по-рано заяви, че отмяната може да доведе до корекции в плановете за провеждане на следващите шампионати. Местата вече бяха утвърдени и Мондиал 2021 трябва да се състои в Минск и Рига, през 2022 г. – в Хелзинки и Тампере, през 2023 г. – в Санкт Петербург, през 2024 г. – в Прага и Острава, през 2025 г. – в Швеция и Дания.

Основната причина за отказа от страна на Швейцарската федерация по хокей се явяват икономически рискове, които могат да възникнат, ако шампионатът бъде преместен за 2021 г. Организационният комитет на Световното първенство в Цюрих и Лозана ще приключи своята работа в края на юни. Отбелязва се, че запалянковците, които вече са закупили билети, ще получат парите си обратно.

По последни данни от началото на пандемията от коронавирус са заразени повече от 3.2 млн. човека, смъртните случаи са над 230 000. /БГНЕС