Хокеистите на Ню Йорк Айлендърс отложиха тържествата на Тампа Бей, след като победиха Лайтнинг с 2:1 след 2 продължения и намалиха изоставането си във финала на Изток в НХЛ на 2-3. 

Развръзката дойде в средата на втората допълнителна третина, когато Островитяните успяха да организират контраатака два ма на един, Андерс Лий подаде на Джордън Еберле и той с удар от движение преодоля Андрей Василевски, за да донесе успеха 12 минути и 30 секунди след началото на периода.  

Светкавиците имаха предимство в дълго периоди от мача, но вратарят на победителите Семьон Варламов ги разочарова с 36 спасени изстрела. Василевски се отчете с 22 отразени удара. 

В първата третина Райън Пълок вкара за Ню Йорк при игра с човек повече на леда, но във втората Виктор Хедман изравни за Тампа Бей, след което здравата битка доведе нещата до драматична развръзка. 

Никита Кучеров пропусна няколко положение за Тампа, като тимът от Флорида може да съжалява, след като в края на третата третина и началото на първата допълнителна имаше числено предимство 4 минути, но не успя да го използва.