Хокеистите на Торонто притиснаха сериозно шампионите от Тампа Бей, след като спечелиха с 4:3 и дръпнаха с 3-2 в серията. Светкавиците ще бъдат домакини в следващия двубой. 

Канадците изиграха много слаба първа третина, в която съперникът дръпна с 2:0, а ударите бяха 14:4 в полза на Тампа. 

Последва обаче страхотно възраждане за Торонто след реч от Джейсън Спеца на почивката, като домакините върнаха една шайба във втората част, а в третата дръпнаха с 3:2 преди Райън Макдона да изравни. 

Малко повече от 6 минути преди края обаче, звездата Остън Матюс донесе успеха след атака двама на един с Мичъл Марнър и вкара първото си попадение от мач №1 в серията. 

В същото време Каролина срази Бостън с 5:1 и също води с 3-2. Ураганите загубиха двете си визити срещу Брюинс, но бързо ги забравиха, като новобранецът Сет Джарвис вкара два пъти, а Анти Раанта направи 34 спасявания. 

На Запад също е интересно. С гол на Едриън Кемпе в  1:12 след началото на продължението, ЛА Кингс измъкна 5:4 срещу Едмънтън. Кралете водят с 3-2 и са домакини в мач №6. Домакините наваксаха пасив от 1:3 на старта на третата част, а в нея губеха и с 2:4, но изравниха преди да отстъпят скоро след подновяването на играта. 

В  другия мач Сейнт Луис срази Минесота с 5:2 също като гост и ще се върне у дома с възможност да затвори серията. Хеттрик на Владимир Тарасенко бе в основата на триумфа.