Суперзвездата на НХЛ Конър Макдейвид прати своя Едмънтън на финал в Западната конференция, след като отбеляза в продължението и донесе 5:4 срещу Калгари. 

Така Ойлърс спечелиха първата битка за честта на провинция Албърта от 31 години с 4-1 победи и стигат толкова далеч в елиминациите за първи път от 2006-а. 

Макдейвид вкара след малко повече от 5 минути игра в продължението, когато получи пас на Леон Драйзайтъл, който направи$ четвъртата си асистенция в мача и хвърли в екстаз съотборници и фенове. 

Двете суперзвезди на Едмънтън имат до момента в плейофите по 26 точки, като чакат победителя от сблъсъка Колорадо – Сейнт Луис, в който Лавините водят с 3-2. 

На Изток Каролина взе мач №5 срещу Ню Йорк Рейнджърс с 3:1 и поведе с 3-2 в серията, в която неизменно домакините печелят до момента. 

Ураганите спечелиха и 7-ото си домакинство в плейофите след голове във всяка една от трите третини. Те обаче нямат победа като гост до момента в тези елиминации. В този мач обаче доминацията им бе сериозна – 34-17 удара, като тимът вкара и първия си пауър-плей гол в серията след 9 неуспешни опита.